Hlavní obsah

Silnice smrti si opět vybrala krvavou daň

Právo, Novinky, Vladimír Fořt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOVČICE

Dva těžce a dva lehce zraněné si vyžádala úterní ranní dopravní nehoda dvou osobních automobilů v obci Lovčice, která leží na hlavním silničním tahu z Hradce Králové na Prahu. Tato komunikace je vzhledem k nezvyklému počtu vážných nehod přezdívaná silnice smrti.

Článek

Renault Twingo s dvoučlennou polskou posádkou narazil na rovném, přehledném a námrazou prostém úseku do Fiatu Seicento, v němž cestoval muž ze Svitav se dvěma syny. Podle přímého svědka nehody řidič renaultu za volantem zřejmě usnul.

Střet byl natolik silný, že probudil dosud spící obyvatele obce. Ti byli také prvními, kdo poskytl aktérům nehody první pomoc. Místní přitom mají stále ještě v živé paměti nedávnou tragickou nehodu, při které zde zahynuly tři osoby polské národnosti.

"Když jsme doběhli na místo střetu, byla již posádka fiatu venku z havarovaného vozu. Starší syn pomohl mladšímu bratrovi a otci. Leželi na trávě a měli bolesti v břišní krajině, zřejmě od bezpečnostních pásů, jimiž byli připoutaní. Poláci, mladá žena a mladý muž, připoutaní nebyli. Podařilo se nám je vyprostit, žena visela za zaklíněnou nohu hlavou dolů, oba byli v šoku, měli otevřené zlomeniny na nohou i rukou," řekl zpravodaji Práva na místě nehody Jiří Bažant z Lovčic.

Mimořádná dopravní událost byla novobydžovským hasičům ohlášena v 7:27 hodin. Na místě střetu se jim naskytl pohled na trosky vozidel rozeseté po komunikaci asi na sto metrech, na zdevastované vraky zaklíněné do sebe a na raněné.

Řidič zřejmě usnul

"Šlo o čtyři zraněné, do dvaceti minut byla na místě první sanita a vrtulník Letecké záchranné služby," řekl Právu krátce po nehodě velitel zásahu nadporučík Ivo Kulhánek z profesionální jednotky novobydžovských hasičů. Za příčinu dopravní nehody lze podle vyšetřujícího policisty Milana Pavliše považovat usnutí řidiče renaultu, případně technickou závadu na jeho automobilu.

"Zatím nelze vyloučit ani jednu z těchto verzí, vyšetřování teprve začalo," dodal policista. Šofér polského renaultu ovšem ještě před střetem s fiatem bočně narazil do nákladního vozu, který řídil rovněž polský dopravce. Ten pro Právo uvedl, že mu viník havárie přiznal, že za volantem usnul.

"Když se najednou vychýlil z přímého směru a otřel se o mé vozidlo, tak jsem usoudil, že řidič zřejmě usnul," dodal Polák z náklaďáku, který se na vyprošťování zraněných rovněž obětavě podílel. Nehoda tento frekventovaný silniční koridor téměř celé dopoledne zneprůjezdnila, motoristé byli nuceni za asistence dopravních policistů jezdit po vyznačených vedlejších komunikacích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám