Hlavní obsah

Rodina, které při požáru zemřely tři děti, dostane zatím 75 tisíc. Obec chystá sbírku

Právo, Novinky, Jan Středa, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojmo

Po požáru, při kterém v pondělí v Oleksovicích na Znojemsku zemřely tři děti, dostane zatím rodina pomoc ve výši 75 tisíc korun. Velkou část darovala obec, zbytek charita. Rodina má nárok také na státní mimořádnou okamžitou pomoc a kromě toho chce městys během několika dnů zprovoznit sbírkový účet, na který budou moci posílat peníze dobrovolní dárci.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vyhořelý domek v Oleksovicích na Znojemsku musí prohlédnout vyšetřovatelé.

Článek

Oleksovičtí zastupitelé, kteří se v pondělí večer na výzvu starosty mimořádně sešli, uvolnili pro rodinu 50 tisíc korun.

Rodina má na měsíc k dispozici bezplatné ubytování v sousedních Stošíkovicích, plánuje však návrat. Právě v tom by měly peníze pomoci.

„Mluvil jsem s maminkou těch dětí a potvrdila mi, že chtějí zpět do domku. Se zastupiteli jsme se proto shodli, že jim poskytneme peníze na financování nejnutnější opravy,“ řekl Právu starosta Oleksovic Zdeněk Koukal.

Kromě peněz od obce dostane rodina i 25 tisíc od charity. Ta jí nabízí i oblečení, hygienické potřeby a další nezbytné věci.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vyhořelý domek v Oleksovicích na Znojemsku musí prohlédnout vyšetřovatelé.

Rodina může kromě toho žádat o státní mimořádnou okamžitou pomoc v objemu až 51 tisíc korun a o 15 tisíc na pohřebné.

Pomoci by mohli také dobrovolní dárci. „Předpokládám, že do dvou, tří dnů bude zřízený zvláštní účet na pomoc rodině,“ dodal starosta.

Příčina zatím neznámá

Požár vypukl v pondělí kolem čtvrté hodiny ráno. Zemřely při něm tři děti, čtyři dospělí museli do nemocnice. Dvě z dětí se záchranáři ještě pokoušeli resuscitovat, ale bez úspěchu. U požáru zasahovalo osm profesionálních a dobrovolných jednotek, plameny se podařilo uhasit po více než dvou hodinách. [celá zpráva]

Dům byl při požáru poničen. Plameny kompletně zničily jednu místnost, kouř a sálavé teplo pak poškodily další místnosti.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Požár v Oleksovicích

Příčina požáru zatím není zřejmá. „Nyní vše prověřujeme, čekáme na výsledky expertíz, znalci budou zkoumat zajištěné stopy. Závěr bude výhledově v týdnech, možná v měsících,“ řekla mluvčí policie Lenka Drahokoupilová.

Spekuluje se, že příčinou požáru by mohl být přímotop, dům totiž nebyl připojený na plyn.

Vícegenerační rodina měla domek pronajatý, pocházela odjinud. „V Oleksovicích žila asi dva roky,“ sdělil Koukal. Šlo o ženu s dětmi, její matku s partnerem a babičku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám