Hlavní obsah

Nikulina zatím nelze vydat, Ústavní soud nejdřív rozhodne o jeho stížnosti

Právo, ČTK, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Údajného hackera Jevgenije Nikulina zatím nelze vydat ke stíhání ani do USA, ani do Ruska. Ústavní soud (ÚS) totiž odložil vykonatelnost usnesení Městského soudu v Praze, který vyslovil přípustnost vydání do obou zemí. Odklad potrvá, dokud ÚS nerozhodne o Nikulinově stížnosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Dopadení hackera v PrazeVideo: Policie ČR

 
Článek

O vydání Nikulina k trestnímu stíhání požádaly úřady jak ze Spojených států, tak z rodného Ruska, a české soudy připustily obě tyto možnosti. Kam nakonec Nikulin poputuje, to je v rukou ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

Jenže ani ten zatím o dalším osudu vyučeného automechanika nesmí rozhodnout. Do případu totiž vstoupil Ústavní soud, kam Nikulin podal stížnost proti rozhodnutí soudů o přípustnosti jeho vydání do USA.

„Dne 22. února nám bylo doručeno rozhodnutí Ústavního soudu o odkladu vykonatelnosti rozhodnutí o vydání klienta. Bylo odloženo do doby, než soud rozhodne o samotné ústavní stížnosti pana Nikulina,“ upřesnil v pondělí obhájce Martin Sadílek. [celá zpráva]

Foto: repro Instagram

Milovník drahých vozidel Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněný na jeho instagramovém profilu.

Rusa zadržela česká policie předloni v říjnu v Praze na základě amerického zatykače, který ho spojuje s celkem devíti skutky z let 2012 až 2013. Údajně se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. USA požádaly o Nikulinovo vydání nótou předloženou českému ministerstvu zahraničí 16. listopadu 2016.

Ministerstvo spravedlnosti však následně obdrželo extradiční žádost Ruska vydanou také 16. listopadu a podloženou zatykačem kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun. Zatykač vydal moskevský soud 10. listopadu 2016.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stráž zásahové jednotky střeží jednací síň vrchního soudu, který v pátek 24. listopadu 2017 projednával stížnost ruského hackera Jevgenije Nikulina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám