Hlavní obsah

Kladenský advokát dostal kvůli zpronevěře šesti miliónů pět a půl roku

– Praha
Novinky, bad

Bývalý kladenský právník Jan Bacílek by měl strávit pět a půl roku ve vězení za zpronevěru skoro šesti miliónů korun, které měl v advokátní úschově. Rozhodl o tom v únoru Krajský soud v Praze, který dvaačtyřicetiletému právníkovi také nařídil škodu nahradit. Verdikt není pravomocný, případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Foto: Novinky/Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Obžalovaný byl uznán vinným zcela dle podané obžaloby, byl mu uložen trest odnětí svobody ve výměře 5 roků a 6 měsíců ve věznici s ostrahou, dále trest zákazu činnosti spočívající v zákazu poskytování služeb a činností spojených s výkonem advokacie na dobu pěti let,“ uvedla na dotaz Novinek mluvčí Krajského soudu v Praze Jitka Vlnová.

Bacílek by měl také zaplatit 5 810 000 korun, což je částka, kterou si podle obžaloby v roce 2015 převedl z advokátního konta na svoje účty. Necelých šest miliónů měl u Bacílka v úschově kupec bytu. Jeho prodej zprostředkovala firma, které Bacílek v minulosti poskytoval právní služby.

Stošedesátimiliónové dluhy

Peníze, jak tvrdil u soudu, mu údajně půjčil její jednatel. Bacílek je údajně potřeboval na své další podnikání a od jednatele k nakládání s nimi údajně dostal ústní souhlas. „Byl jsem činný ve společnosti poskytující úvěry proti zástavě automobilů nebo nebankovní půjčky. Obecně tam, kde je potřeba hotovost,“ popisoval při lednovém jednání Bacílek. Jeho věřitel za půjčku nevyžadoval žádné potvrzení ani jištění.

Na podzim 2016, necelé dva roky před domluveným splacením úvěru, se ale jednatel firmy o své peníze přihlásil. Bacílek má za to, že se muž patrně dostal do finančních potíží a potřeboval situaci nějak vysvětlit svému společníkovi. Bacílkův věřitel před soudem půjčku popřel.

Proti Bacílkovi je v Kladně také vedeno další trestní stíhání kvůli nezaplacení daně z nemovitosti. Podle právního zmocněnce poškozené realitní společnosti má Bacílek dluhy ve výši až 160 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám