Hlavní obsah

Kvůli smrti mladého parašutisty musí instruktor znovu před soud

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Okresní soud Plzeň-sever se musí znovu zabývat smrtí 18letého německého mladíka, který se v roce 2012 zabil při seskoku padákem v Líních u Plzně. Krajský soud v Plzni v odvolacím řízení zrušil původní rozsudek z loňského prosince, kterým byl zproštěn obžaloby z usmrcení z nedbalosti instruktor parašutismu Daniel Mai (54). Okresní soud tak musí případ opět projednat a rozhodnout.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Jednání bylo neveřejné. O důvodech našeho rozhodnutí lze tak informovat až poté, co se s ním seznámí obě strany,“ sdělil mluvčí krajského soudu David Unger.

Původně okresní soud tragickou událost uzavřel s tím, že obžalovaný neporušil žádný předpis a ani nezanedbal povinnosti instruktora výcviku. „Všechna pravidla byla splněna. I ostatní účastníci kurzu potvrdili, že školení probíhalo profesionálně a instruktor byl velmi důsledný,“ uvedla tehdy předsedkyně senátu Iveta Zítková.

Po opuštění letadla se mu padák normálně otevřel a nafoukl.
obžalovaný instruktor

Poškozený mladík přijel do Čech se skupinkou kamarádů za adrenalinovým zážitkem v červenci 2012. Zaplatili si osmihodinový kurz zakončený ostrým seskokem. Joachim E. ho ale nezvládl, během letu se dostal do nekontrolovatelné rotace a po dopadu na zem v téměř 70kilometrové rychlosti se zabil.

Podle státní zástupkyně Zdeňky Trkovské se měl obžalovaný dopustit řady pochybení, která se na tragickém následku seskoku podepsala. „Nebyl splněn počet výukových hodin, u poškozeného zvolil nevhodný typ padáku a chybně mu nastavil zabezpečovací přístroj pro automatickou aktivaci záložního padáku. Dále měl ztížený vizuální kontakt s poškozeným během jeho seskoku, neboť z letadla skákalo více parašutistů,“ vypočítávala Trkovská.

Zkušený instruktor 

Německý mladík byl zařazen do kurzu s dalšími pěti nováčky. Z letadla skákal jako poslední. „Sledoval jsem ho po celou dobu od jeho výskoku po pád na zem, ale nemohl jsem nic udělat. Po opuštění letadla se mu padák normálně otevřel a nafoukl. Až poté se začal otáčet a postupně přešel v plynulou rotaci. Ze země nebylo možné rozpoznat její příčinu,“ uvedl před soudem Mai, který se výuce parašutistů věnuje více než 20 let.

Spoléhal prý na to, že mladík byl dostatečně poučený v rámci výcviku, jak se má v těchto nouzových situacích zachovat. „Věřil jsem, že dříve či později odhodí hlavní padák, což automaticky způsobí otevření záložního padáku,“ pokračoval obžalovaný muž.

Poukázal také na to, že v okamžiku, když se někdo začne takovému sportu věnovat, je tady vždy bez ohledu na to, zda se jedná o začátečníka, či zkušeného parašutistu, riziko i takto tragických následků. „Nicméně přesto jsem si jist, že jsem v rámci své odbornosti udělal všechno, abych tuto míru rizika u účastníků mého kurzu snížil na minimum, protože úplně ji vyloučit nelze,“ řekl obžalovaný muž.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám