Hlavní obsah

Dvě honičky během několika desítek minut. Policie chytala kradená luxusní auta

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Na dvacet policejních hlídek se minulý týden zapojilo na Liberecku a Českolipsku do pronásledování ujíždějících kradených aut. Informace, které o krádežích dostali liberečtí policisté od kolegů z Německa, nakonec vyústily v dramatické nebezpečné honičky a pronásledování.

BEZ KOMENTÁŘE: Pronásledování jednoho z kradených autVideo: Policie ČR

 
Článek

Všechny proběhly za bílého dne a běžného provozu ve středu minulý týden, v krátkém čase rychle po sobě. Informace o krádeži dvou aut BMW v Německu přišla ve středu dopoledne.

„Dalo se předpokládat, že Česká republika bude pro řidiče odcizených aut tranzitní zemí. Policejní hlídky proto dostaly instrukce o možných trasách pohybu aut a byly rozmístěny na hlavní tahy, ale také na komunikace směřující k hraničním přechodům,“ popsal krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Foto: Policie ČR

Odcizená auta

A hlídky byly úspěšné. Jedna z nich spatřila v pravé poledne černé BMW ujíždět po silnici I/13 od Jablonného v Podještědí směrem na Rynoltice a Liberec. Policie proto rychle vytvořila ještě v Rynolticích zátaras. Ujíždějící BMW ho ale objelo, nabouralo přitom civilní auto a dál ujíždělo směrem na Liberec.

Chtěl utéct 

„Řidič pronásledovaného BMW byl nucen zastavit až u obce Jítrava, kde vznikl další zátaras z policejních vozů a kamiónu,“ uvedl Robovský. „Řidič po zastavení okamžitě vyběhl z vozu, ale po několika metrech byl policisty zadržen,“ dodal.

Ukázalo se, že kradené auto za 1,2 miliónu korun řídil 31letý cizinec. Měl pozitivní test na drogy. Protože byl na něj vydán evropský zatykač, skončil ve vazbě. Za neoprávněné užívání cizí věci mu hrozí až tříleté vězení. Druhé BMW, které bylo v Německu ukradeno, hlídky v Libereckém kraji nezachytily.

Stíhané audi

Pronásledování ale pro připravené policisty v tu chvíli ještě neskončilo. Hlídka v Mimoni na Českolipsku zaznamenala průjezd dvou agresivně jedoucích aut Audi. „Bylo to několik minut po honičce s BMW. Jakmile se policisté rozhodli velmi rychle jedoucí vozidla zastavit, řidiči obou z nich sešlápli pedály a začali s auty ujíždět,“ popsal Robovský.

Foto: Policie ČR

Odcizená auta

Auta podle něj i v úsecích s omezením na 70 km/h ujížděla i 170 km/h. Operační středisko policie využilo připravené policejní hlídky kvůli předchozí akci a během několika okamžiků se do pronásledování zapojily další čtyři policejní vozy.

Jedno audi zadrželi policisté ještě v obci Dubnice, druhé pak v Druzcově. Ukázalo se, že obě auta byla v Německu nahlášená jako odcizená. Řídili je cizinci, jednomu bylo 36 let, druhému 31 let. Starší z nich měl pozitivní test na drogy. Oba skončili ve vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám