Hlavní obsah

Účetní vyvedla z firem přes šest miliónů, dostala pět a půl roku

– Brno
Právo, pko

Během dvou let dokázala vyvést ze dvou firem účetní a pokladní v jedné osobě Marcela Zdražilová na 6,5 miliónu korun. Peněz si ale dlouho neužila, ve středu ji brněnský krajský soud poslal na 5,5 roku za mříže za zpronevěru. Navíc jí propadne majetek, žena tak přišla o podíly v bytě a chalupě. Účetní také soud nařídil splacení způsobené škody.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obžalovaná přijímala od zákazníků finanční hotovost, ale neuložila ji na účet a ponechala si peníze pro sebe. Potom s cílem zakrýt své jednání provedla zaúčtování jiných plateb,“ prohlásil předseda senátu Michael Vrtek. Čtyřiačtyřicetiletá účetní před soudem odmítla vypovídat. Soud přesto o její vině neměl žádných pochyb.

„Soud se mohl rozhodnout, jestli šlo o komplot řady neprovázaných osob, které mohly páchat trestnou činnost místo obžalované. Takoví lidé by museli používat její přístupová hesla a přihlašovat se z jejího domova. Takovou variantu má soud za neuvěřitelnou. Vinu obžalované dokazují výpovědi svědků podpořené daty z informačních systémů,“ řekl soudce.

Senát připomenul, že není vyloučena varianta, že o jejím jednání věděl majitel firmy, který byl už dříve odsouzený za to, že společnost přivedl ke krachu. „Možná jen využila skuliny nebo možná peníze vyváděla pro něj. To ale při našem rozhodování nehrálo roli. Hrozilo jí až deset let, vzhledem k tomu, že nebyla doposud trestaná, soud uložil trest při spodní hranici trestní sazby, pokud by se doznala, uvažovali bychom i o ještě mírnějším potrestání,“ dodal soudce.

Advokát ženy si nechal po verdiktu čas na rozmyšlenou. Pokud by odsouzená účetní podala odvolání, případem by se zabýval ještě Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám