Hlavní obsah

Olympijský vítěz z Nagana Roman Čechmánek u soudu kvůli miliónovým podvodům

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Až desetileté vězení hrozí v případě uznání viny a odsouzení olympijskému vítězi z Nagana Romanu Čechmánkovi. Krajský soud ve Zlíně se od pondělí zabývá případem podvodu, kterého se měl dopustit na 28 fyzických a právnických osobách. Škoda, kterou jim měl v letech 2011 až 2014 způsobit, dosahuje více než patnácti miliónů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Olympionik Čechmánek u souduVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Obžalovaný se dopustil zločinu podvodu. Uzavíral dohody a smlouvy, přestože věděl, že mu jeho finanční situace nedovolovala plnit podmínky dané smlouvami. Nebyl schopný splácet sjednané úvěry. Později se stal pro poškozené nekontaktním. Byl si vědom tíživé situace a závazků ke svým dřívějším věřitelům,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Petr Matoušek.

Podvodů se měl Čechmánek dopouštět ve Zlíně a v Holešově na Kroměřížsku. Podle Matouška chtěl obžalovaný záměrně získat majetkový prospěch. Odebíral na základě smluv služby, stavební materiál a bytové či restaurační vybavení.

Kdyby insolvence nebyla vyhlášena, tak jsem byl schopen splatit všechny dluhy.
Roman Čechmánek

Bývalý reprezentační brankář u soudu v pondělí využil svého práva a odmítl vypovídat. Předseda senátu Radomír Koudela tak četl jeho dřívější výpověď z přípravného řízení.

Posléze Čechmánek svou dřívější výpověď doplnil. Podle svých slov „nikdy nejednal v podvodném úmyslu“. Uvedl, že kdyby se v konkurzu prodával majetek za tržní ceny, věřitelé by všechny své pohledávky dostali. Byl však údajně vydán napospas konkurznímu správci.

Majetek byl prý vyšší

„Můj majetek v době vyhlášení insolvence byl mnohonásobně vyšší než pohledávky a dluhy. Kdyby insolvence nebyla vyhlášena, tak jsem byl bez nějakých problémů schopen splatit všechny dluhy, které jsem měl. Způsob vedení insolvence považuji za naprosto neprofesionální a tam vidím ten majetek, jak utíká mezi prsty a mizí někde pryč,“ řekl Čechmánek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Roman Čechmánek tvrdí, že své dluhy mohl splácet, nebýt zahájení insolvenčního řízení.

Obžaloba souvisí s jeho neúspěšným podnikáním, při kterém se zadlužil. Půjčoval si peníze od známých, měl úvěry u bank. Jeho dluh dosáhl podle odhadů zhruba sta miliónů korun. Od roku 2013 je muž v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek.

Provozoval pivovar

Bývalý hokejista provozoval ve Zlíně minipivovar s restaurací, ve kterém vařil pivo Lev. Už po zhruba roce fungování jej však musel zavřít. Insolvenční správce jej poté podle Čechmánka prodal hluboce pod tržní cenu, a to za sedm miliónů korun.

„Jeho hodnota přitom byla kolem třiceti miliónů. Jen když jsem starý dům kupoval, zaplatil jsem za něj přes deset miliónů,“ uvedl na adresu insolvenčního správce Čechmánek.

Hokejista v minulých letech také opravoval bytový dům v Holešově, koupil si bývalý domov důchodců v Prostějově. Investoval i do developerského projektu v Chorvatsku, vlastnil byty ve Zlíně a v Čeladné.

Soud bude v dalších dnech pokračovat výpověďmi svědků a soudních znalců.

Bývalý brankář Zlína, Jihlavy, Vsetína, Philadelphie, Los Angeles, Karlových Varů, Hamburku, Linköpingu a Třince ukončil kariéru v roce 2009. Od loňska vede jako trenér hokejisty druholigového Hodonína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám