Hlavní obsah

Policie znovu po třech letech skončila vyšetřování druhé části kauzy Rath

Právo, Radim Vaculík

Policisté na sklonku loňského roku znovu ukončili vyšetřování ve druhé části údajné korupční kauzy kolem býva­lého středočeského hejtmana Davida Ratha, nepravomocně odsouzeného k 8,5 roku za korupci. Od začátku ledna se obvinění začali seznamovat s rozsáhlým vyšetřovacím spisem čítajícím desetitisíce stran.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman David Rath u Krajského soudu v Praze

Článek

Poprvé tuto větev případu týkající se i několika stavebních firem včetně té největší v ČR – Metrostavu – detektivové uzavřeli před třemi lety. Kauza pak v červenci 2016 putovala i s obžalobou ke středočeskému krajskému soudu.

Jenže tamní senát vedený soudcem Ivo Zelinkou loni v lednu případ vrátil policii a státnímu zastupitelství k došetření s tím, že podání obža­loby bylo přinejmenším předčasné.

Firmy se mohly vyvinit

Jako hlavní důvod uvedl skutečnost, že odposlechy a důkazy z nich získané jsou podle nadřízeného pražského vrchního soudu nezákonné.

Zelinka navíc v loňském usnesení upozornil, že od roku 2016 začala platit novela týkající se trestní odpovědnosti firem, na kterou museli žalobci a policisté vzít ohled a nově prozkoumat, zda lze i nadále některé ze společností v případu stíhat.

V této části kauzy Rath totiž detektivové obvinili v říjnu 2013 nejen devět lidí, ale také osm firem včetně zmíněného Metrostavu, kterým hrozí i faktické zrušení.

„Bylo třeba doplnit vyšetřování, kdy dnes podle té novely má právnická osoba možnost vyvinit se z trestní odpovědnosti, pokud prokáže, že učinila vše potřebné pro to, aby odvrátila ten následek,“ řekla k tomu Právu pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

Firmy to mohly doložit, jenže jim to zatím nebylo nic platné.

„Mohu říci, že žádné stíhání dosud nebylo zastaveno. O tom může rozhodovat pouze státní zástupce a tomu věc policie ještě nepředložila,“ doplnila Bradáčová.

Kromě Ratha mezi stíhanými figurují stejně jako v první části kauzy manželé Kottovi, administrátorka veřejných zakázek Lucie Novanská a také podnikatelé Pavel Drážďanský a Martin Jireš.

Odposlechy jsou platné

Policie ale navíc stíhá i dva vrcholné manažery Metrostavu Pavla Piláta s Jiřím Andělem a rovněž šéfa středočeské záchranné služby Martina Houdka. Rathovi a Kottovým hrozí až dvanáctileté tresty, manažerům či Houdkovi až deset let.

I v této větvi případu jde po­dle policie o celkem tři stamiliónové zmanipulované veřejné zakázky středočeských krajských nemocnic, a to v Kladně, Kolíně a v Mladé Boleslavi. Detektivové navíc míní, že „cinknutý“ byl i nákup 48 sanitek pro středočeskou záchranku za 112 miliónů korun.

Rath a Kottovi chtěli podle obvinění za zakázky na úplatcích více než 66 miliónů korun.

Pokud padne obžaloba, krajský soud bude mít k dispozici v otázce odposlechů stanovisko Nejvyššího soudu z loňského června. Ten na rozdíl od pražského vrchního soudu konstatoval, že příkazy k odposlechům, a tedy i záznamy z nich pořízené, jsou platné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám