Hlavní obsah

Horští záchranáři při cvičení v Krkonoších náhodou zachránili život promrzlému muži

– Špindlerův Mlýn
Právo,

Jen zcela náhodná přítomnost členů Horské služby v Labském dole při sobotním výcviku zřejmě zachránila život muži, který tu pravděpodobně zabloudil. Muž byl promrzlý a jevil už známky apatie.

Foto: Horská služba

Ilustrační foto

Článek

„Tento víkend měli naši členové z okrsku Špindlerův mlýn pravidelné školení v záchranářských dovednostech. V rámci toho vyrazili do volného terénu v oblasti začátku Labského dolu, aby procvičili postupy při lavinové nehodě,“ uvedl Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše. V průběhu cvičení v místech mimo turistické stezky pak záchranáři narazili na muže, který nebyl schopen popsat situaci, jak se do místa nálezu dostal a kde se vůbec nachází.

„Nebýt tohoto náhodného setkání, je pravděpodobné, že by muž na místě umrzl. Jevil totiž už známky vyčerpání a naprosté apatie. Proto jsme mu ihned poskytli prostředky pro udržení tělesné teploty,“ popsal situaci zbloudilého muže Pavel Jirsa. Členové HS pak bezmocného turistu dopravili přes tok Labe na cestu a odtud sněžným skútrem na stanici ve Špindlerově Mlýně. Zde si jej následně převzala posádka sanitního vozu Zdravotnické záchranné služby.

Opařený chlapec

Kromě této události také krkonošští záchranáři museli v neděli ráno ošetřit opařeného malého chlapce. „Vyjeli jsme na výzvu zdravotnické záchranné služby do jednoho ze špindlerovských hotelů. Chlapeček byl zasažen horkou vodou v horní části těla, zhruba na 20 procentech,“ uvedl náčelník Jirsa. Hocha po ošetření transportovali přivolaní zdravotničtí záchranáři do nemocničního zařízení.

„Zimní sezóna v Krkonoších se rozjela v plném nasazení hned na začátku prosince. Nicméně i s velkým nárůstem lyžařů a snowboardistů v oblasti často vyjíždíme k zásahům nejen na sjezdových tratích,“ komentoval situaci v Krkonoších Pavel Jirsa. Dodal, že kromě úrazů lyžařů Horská služba zasahuje i ve volném terénu a někdy také, vzhledem k rychlejšímu dojezdovému času, i při úrazech v horských obcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám