Hlavní obsah

Horská služba evakuovala v Krušných horách seniory ze zapadlého autobusu

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 48 seniorů z autobusu zapadlého v návěji na uzavřené silnici od přehrady Fláje k Moldavě v Krušných horách evakuovali v sobotu pozdě večer členové Horské služby. Řidiče navedla na uzavřenou zasněženou silnici navigace. Zásah trval až do půlnoci, všichni senioři byli v pořádku.

Foto: Horská služba

Evakuace turistů ze zapadlého autobusu

Článek

Na Horskou službu se obrátili večer policisté. „Autobus byl plný seniorů na výletě a dva z nich měli vzhledem k věku po nehodě mírné zdravotní problémy,“ uvedl Jan Mach z Horské služby Krušné hory. Záchranáři proto nejdříve ošetřili turisty s komplikacemi a pak zahájili evakuaci všech osob k místům, kam mohl dojet automobil.

„Na sněžném skútru a terénní čtyřkolce jsme seniory postupně sváželi k autu. V něm je pak s námi skvěle sehraní policisté transportovali do hotelu na Klínech, kde si mohli výletníci odpočinout. Teprve krátce před půlnocí jsme byli s evakuací hotovi,“ uvedl Mach s tím, že zdravotní komplikace dvou turistů si nevyžádaly naštěstí ošetření v nemocničním zařízení. Podle Macha na vozovku, která je v zimních měsících neudržovaná a pro provoz uzavřená, dovedla řidiče autobusu navigace.

Foto: Horská služba

Evakuace turistů ze zapadlého autobusu

„Satelitní navigace zřejmě nemají v programu zimní uzavírky. Jen za uplynulý týden jsme na té samé silnici řešili pět zapadlých osobních automobilů. Řidiči si zřejmě vůbec nevšímají varovných značek,“ komentoval noční akci náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Güttner.

Podle něj je silnice nyní pokrytá souvislou, zhruba 25 centimetrů silnou vrstvou velmi tvrdého a zledovatělého sněhu. Bezpečnou jízdu tam znemožňují místy až 1,5 metru vysoké jazyky navátého sněhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám