Hlavní obsah

Soudce Pacovský odmítl Rathovu námitku podjatosti, kauzu chce soudit dál

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Soudce Robert Pacovský z Krajského soudu v Praze odmítl podle zjištění deníku Právo námitky své podjatosti v kauze bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, který je obžalovaný spolu s dalšími 10 lidmi z korupce. Námitku tak zřejmě bude řešit vrchní soud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath u soudu

Článek

Rath nedávno před soudem mluvil tři dny. Pacovský podle něj v kauze nemůže rozhodovat nestranně a objektivně a je prý rovněž pod politickým tlakem, aby Ratha, kterého už jednou do vězení poslal, znovu odsoudil.

Kvůli námitce podjatosti, jíž Rath i obhájci dalších obžalovaných argumentovali, Pacovský odročil líčení na neurčito.

Od té doby soud kromě samotného rozhodnutí sepisoval rozsáhlé usnesení, které rozeslal ve čtvrtek odpoledne zúčastněným stranám, potvrdila v pátek Právu mluvčí krajského soudu Jitka Vlnová.

Rozhodnutí o podjatosti soudce a jeho trestního senátu odmítla komentovat, protože musí být nejdřív doručeno všem obžalovaným a jejich obhájcům. Námitky podali nejen Rathovi advokáti, ale i o obhájci většiny zbylých obviněných.

Další týdny

Pacovského usnesení již má na stole jeden z Rathových advokátů Adam Černý, podrobnosti ohledně argumentů soudce nechtěl komentovat.

„Budeme podávat stížnost. Myslíme si, že soudce je podjatý. Důvody jsou evidentní, subjektivní i objektivní,“ řekl Černý.

Stížnost obhájců posoudí Vrchní soud v Praze, což může zabrat dalších několik týdnů, ale i měsíců. „Budeme nyní odůvodňovat stížnost, což nám zabere nějakou dobu,“ dodal advokát.

Michal Pacovský dostal pokutu

Bývalý hejtman a exposlanec dostal od Pacovského senátu v červenci 2015 trest 8,5 roku vězení za přijímání úplatků při veřejných zakázkách financovaných ze zdrojů Evropské unie.

Verdikt ale zrušil odvolací vrchní soud a případ vrátil k novému projednání, důvodem bylo tvrzení, že policejní odposlechy byly v kauze nezákonné. Nejvyšší soud ale byl letos opačného názoru a rozhodl o tom, že odposlechy lze jako důkaz použít.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý obhájce Davida Ratha Michal Pacovský a jeho obhájkyně u soudu, kde se Rath dožaduje po Pacovském peněz a omluvy.

Důvodů pro Pacovského podjatost je podle advokátů obžalovaných celá řada, zejména namítají, že se do případu na chvíli vložil strýc soudce Michal Pacovský, který prý nabídl Rathovi obhajobu, ale pak od ní ustoupil.

Rath stejně jako Pacovský starší se cítí být v kauze vzájemně oklamáni, nicméně Advokátní komora právníka Pacovského v kauze potrestala pokutou 15 tisíc korun, protože plnou moc vypověděl údajně v rozporu se zákonem. [celá zpráva]

Rath argumentuje ve své stížnosti zejména tím, že soudce Pacovský nemůže kvůli výše zmíněné skutečnosti nestranně rozhodnout. Soudce je ale opačného názoru.

Pět let bez konce

Případ se vleče od roku 2012, kdy došlo k policejnímu zatýkání. Jako organizátory machinací s dotacemi označuje státní zastupitelství bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího partnera, exnáměstka krajských nemocnic Petra Kotta, kteří podle spisu přizpůsobovali veřejné zakázky, a to za Rathova vědomí i aktivní podpory.

Tendry — jednalo se o zakázky ve stavebnictví a zdravotnictví — se prý rozdělovaly podle dohody a za úplatek předem domluveným firmám. Mezi dalšími obžalovanými jsou šéfové firem.

Policie mezitím rovněž řeší tzv. druhou větev Rathovy kauzy, ve které jsou obviněné zejména firmy. Tato část je zatím ve fázi vyšetřování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám