Hlavní obsah

V pražských Štěrboholech se po ulici pohybovalo téměř 300 suchozemských želv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Téměř tři sta suchozemských želv našli občané na ulici v pražských Štěrboholech a předali je České inspekci životního prostředí (ČIŽP). Případ se stal už v květnu, ale inspekce o něm informovala až nyní, protože probíhalo správní řízení. Želvy skončily v zoologických zahradách, uvedla ve čtvrtek mluvčí inspekce Jana Jandová.

Foto: ČIŽP

Želvy nalezené na ulici v Praze

Článek

K nálezu želv vyrazili inspektoři do ulice K Lesíku, kde postupně napočítali 264 želv zelenavých ve věku od tří do deseti let.

„Šlo o druh, který je chráněn úmluvou CITES a ohrožen vyhynutím. V České republice se ve volné přírodě nevyskytuje, pochází z jižní Evropy. Vztahuje se na něj ze zákona povinnost prokázání původu,“ řekl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Želvy skončily v Zoo Praha a Plzeň, uhynuly jen dvě. Podle ředitele svědčí jejich dobrá kondice o tom, že by zvířata mohla pocházet z farmového chovu v některé ze zemí původu.

„Jedna z verzí je, že mohly být do Česka nelegálně přivezeny, bez prokázání původu by však nebylo možné je legálně prodat, proto se jich eventuálně mohl někdo zbavit,“ uvedl Geuss s tím, že na trhu se želva prodává za 1500 korun i víc.

Mezitím, co ministerstvo rozhoduje o tom, kam želvy umístí, zvířata v zoo hibernují. Protože vlastník želv není znám, provedli inspektoři správní řízení o jejich zabavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám