Hlavní obsah

Motorest u dálnice D10 shořel kvůli vznícení sazí v komíně

• Aktualizováno

Sobotní požár motorestu u dálnice D10 nedaleko Hlavence u Prahy zřejmě způsobilo vznícení sazí v komíně, řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Požár byl uhašen, hasiči v neděli zůstávali na místě kvůli likvidaci skrytých ohnisek. Dálnice je od půlnoci průjezdná.

Vyhořel motorest u HlavenceVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Pravděpodobnou příčinou požáru je vznícení sazí v komínovém tělese, od kterého se požár rozšířil na střechu a dále na celou budovu,” řekl Novinkám Svoboda. Na místě přes noc zůstaly už jen čtyři profesionální a jedna dobrovolná jednotka, které vyhledávaly skrytá ohniska pomocí termokamery a dohašovaly je.

„Úplnou likvidaci požáru nemáme, ale jenom z toho důvodu, že je tam plánováno došetření a může se tam ještě něco objevit,” uvedl mluvčí kolem poledne. Rozhodně ale podle něj nehrozí další rozhoření. „U takhle rozsáhlého požáru je vždy riziko skrytých ohnisek,” dodal.

Večer už byl požár uhašen, další dozor si podle Svobody musejí zajistit majitelé. Nyní už přijde řada na policii. „Bude zjišťovat, kdy tam byl kominík, zda měl komín revizi a podobně,” řekl Svoboda.

Motorest má švýcarského vlastníka, český management nechtěl událost ani výši škody nijak komentovat.

Požár motorestu Čtyři kameny na dálnici D10Video: Novinky

Požár byl oznámen v sobotu hodinu před polednem. Hasiči nejdříve vyhlásili čtvrtý stupeň poplachu, který využívají jen při mimořádných situacích. Důvodem byl nedostatek vody, kterou museli přivážet z několikakilometrové vzdálenosti.

Foto: Jakub Pobořil

Na místě zasahuje několik jednotek hasičů

Ve směru na Prahu byla proto uzavřena dálnice, aby se cisterny mohly dostat na místo co nejrychleji. Situaci komplikovalo i to, že poblíž motorestu je benzinová čerpací stanice. [celá zpráva]

Škoda byla odhadnuta na 30 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Motorest 4 Kameny před požárem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám