Hlavní obsah

Starosta muži zlomil nos, policie navrhla zastavit trestní stíhání

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřejmě bez trestu vyvázne starosta Zadního Chodova na Tachovsku Jiří Šmejkal (38) za červnový incident s 39letým mužem, kterého praštil hlavou do obličeje a zlomil mu nos. Policisté sice komunálního politika obvinili z výtržnictví a ublížení na zdraví ale nyní poslali spis na státní zastupitelství s návrhem na podmíněné zastavení trestního stíhání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jsou proto splněny zákonné podmínky,“ uvedla Dagmar Jiroušková z tachovského policejního ředitelství.  Podle informací Práva se Šmejkal k činu plně doznal, uzavřel dohodu o uhrazení nákladů za léčbu a poškozenému se omluvil.

Šéf tachovských žalobců Zbyněk Eger na dotaz Práva uvedl, že ve věci zatím rozhodnuto není. „Studuji materiály předložené policií,“ sdělil Eger. Pokud návrhu vyhoví, uloží Šmejkalovi zkušební dobu, během které se nesmí dopustit žádného prohřešku, jinak bude trestní stíhání pokračovat. Zákon ji pro tyto případy stanoví od šesti měsíců do dvou let. Jestliže se starosta osvědčí, nebude mít žádný záznam v trestním rejstříku.

Rozepře na pouťové slavnosti

Šmejkal se do rozepře s Lubošem  L. dostal během pouťové slavnosti na fotbalovém hřišti. Od začátku tvrdil, že se jen bránil opilci, který ho napadl. „Byl nalitej jak taška. Vyskakoval, tak dostal ránu. Prostě jsem ho praštil. Nemyslím si, že je to zase tak důležitá informace, že nějaký vožrala někoho napadl a ten se bránil,“ řekl Právu krátce po incidentu starosta.

Podle jeho tehdejšího vyjádření mu chtěl Luboš L. zavařit. „Napadl mě, dostal a pak se cítil ublíženej. Hned volal záchranku a policii. Akorát z toho dělal senzaci, že starosta mlátí občany,“ prohlásil tenkrát Šmejkal. Poté, co ho policie obvinila, se už odmítal vyjadřovat.

„Nebudu se s vámi o tom bavit. Na shledanou,“ řekl a zavěsil telefon. To, že si nakonec Šmejkal posypal hlavu popelem, může souviset s jeho dalším působením ve funkci starosty.  Už dříve totiž někteří zastupitelé obce vyjádřili názor, že pokud bude odsouzen, měl by rezignovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám