Hlavní obsah

Trpišovský může zase řídit, soud vyhověl jeho žádosti

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jeden z nejznámějších českých silničních pirátů Aleš Trpišovský, který proslul vybržďováním na dálnici D1, bude moci opět řídit. Krajský soud v Praze vyslyšel v úterý jeho žádost o podmíněné upuštění od výkonu sedmiletého zákazu řízení, který dostal v roce 2012. Rozhodnutí není pravomocné. Podmínku za pokus o ublížení na zdraví zrušila amnestie Václava Klause.

BEZ KOMENTÁŘE: Vybržďovač Aleš Trpišovský u Krajského soudu v PrazeVideo: Marek Bádal, Právo

 
Článek

Trpišovský už o podmíněné upuštění od vykonání celého zákazu řízení žádal loni v říjnu, soud to ale zamítl. Trpišovský totiž ani čtyři roky po rozsudku nebyl schopný odevzdat řidičský průkaz. Vysvětloval to tím, že mu ve Francii na vánočních trzích čtrnáct dní po rozsudku ukradli peněženku i s doklady.

Soud se mu ale nepodařilo přesvědčit, mimo jiné i proto, že ztrátu řidičského průkazu ani nenahlásil. Až nyní Trpišovský předložil soudu příslušné dokumenty od francouzské policie o nálezu peněženky. „Odsouzený v době výkonu trestu zákazu činnosti prokázal způsobem svého života, že další výkon trestu není třeba, proto jeho žádosti bylo vyhověno,“ uvedl soudce Ivo Zelinka.

Zmínil zejména fakt, že odbor dopravy pražského magistrátu nepovažuje nenahlášení ztráty řidičského průkazu Trpišovským jako přestupek. „Pokud se správní orgán nedomnívá, že to naplňuje znaky přestupku, pak to soud musí akceptovat,“ dodal Zelinka.

Soudce: Chovejte se vzorně

Trpišovský také nebyl po dobu zákazu trestán, žil řádným životem a zapojoval se do dobrovolné činnosti v pražském Husitském centru a u dobrovolných hasičů. Soud podnikateli uložil čtyřletou zkušební dobu, během které se bude muset osvědčit, jinak nebude moci řídit ani po zbytek trestu, tedy asi dva a čtvrt roku.

„Bude na odsouzeném, aby se jako řidič choval přinejmenším vzorně, jakékoliv pochybení bude soud vést k myšlence, zda se osvědčil ve zkušební době,“ konstatoval soudce, který Trpišovského zároveň upozornil, že nabytím právní moci úterního usnesení není automaticky oprávněn si sednout za volant. Řídit bude moct, až když od příslušného orgánu řádně dostane průkaz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aleš Trpišovský

I podle státního zástupce Tomáše Milce byly splněny podmínky pro podmíněné upuštění od výkonu zbytku trestu. „Nicméně se domnívám, že, s ohledem na tu mimořádnou závažnost jednání pana odsouzeného, tato okolnost by se měla odrazit v délce zkušební lhůty a soud by ji měl uložit v maximální míře pěti let,“ uvedl Milec. Právě kvůli tomu, že soud zkušební lhůtu vyměřil o rok kratší, si Milec ponechal lhůtu na případnou stížnost proti usnesení.

Trpišovský: Jsem poučen

„Jsem si svého přestupku vědom, lituju ho, jsem poučen,“ prohlásil Trpišovský s tím, že podle něj je pět let bez řidičského průkazu dostatečným trestem.

„Myslím si, že pan odsouzený vypil tu číši do dna. Už podle množství sdělovacích prostředků, které jsou tady v sále, podle rozsahu publicity, podle zákazu řízení. Nemůže se starat o své rodiče, nemůže za nimi dojíždět, vozit své děti do školy,“ uvedl v žádosti Trpišovského obhájce Michal Pacovský. Podle něj výchovný účinek trestu svou roli více než naplnil.

Trpišovský dostal v roce 2012 dvouletou podmínku a sedmiletý zákaz řízení za vybržďování, respektive pokus o ublížení na zdraví. Podnikatel v roce 2010 nejprve na dálnici D1 ve směru na Brno předjel vysokou rychlostí pomalejší auto zprava, zařadil se před něj a prudce zabrzdil. O necelých dvacet kilometrů později provedl stejný manévr, auto za ním však nestačilo zastavit a havarovalo.

Původně byl Trpišovský obžalovaný z pokusu o těžké ublížení na zdraví, za což mu hrozilo až dvanáct let vězení. Vzhledem k tomu, že nikdo nebyl zraněn, soud podnikatele potrestal za přečin ublížení na zdraví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám