Hlavní obsah

Kvůli synovi přišli o dům na dožití, zastal se jich až Ústavní soud

Právo, pko
Brno

Prodáme ti za dobrou cenu náš dům a ty si nás tu necháš na dožití. Tak zněla dohoda, kterou uzavřeli starší manželé se synem. Jenže když soužití přestalo fungovat a pár se musel z domu pakovat, celkem pochopitelně chtěl po nehodném potomkovi doplatit celou cenu. Soudy ovšem rozhodly, že nový majitel domu platit nemusí. Původních vlastníků se nakonec zastal až Ústavní soud (ÚS), který justici vyčinil za přílišný formalismus.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Budova Ústavního soudu v Brně. Ilustrační foto

Článek

K převodu nemovitosti v odhadní ceně 3,2 miliónu korun došlo v prosinci 2006 za částku 1,5 miliónu. V kupní smlouvě bylo uvedeno, že manželé mohou i nadále v domě bydlet, a to po dobu 30 let za nájemné tisíc korun ročně.

Už po třech letech ale byl s idylkou konec, manželé kvůli neshodám se synem museli odejít a našli si vlastní bydlení. Se synem ještě uzavřeli dohodu o narovnání s tím, že po něm mohou žádat doplacení ceny nemovitosti ve výši 1,8 miliónu.

Protože na peníze čekali marně, rozhodli se manželé obrátit se na soud. Zatímco Okresní soud v Pardubicích jim dal za pravdu, odvolací krajský soud verdikt otočil s tím, že uzavřená dohoda o narovnání je neplatná kvůli neurčitosti. Stejně se na věci díval i Nejvyšší soud.

Příliš formalismu 

Zastání manželé našli až u ÚS. „Po posouzení všech okolností případu dospěl ÚS k závěru, že v daném případě odvolací soud přílišným formalismem při interpretaci a aplikaci ustanovení občanského zákoníku o platnosti právních úkonů odepřel autonomnímu projevu vůle smluvních stran obsažené v dohodě o narovnání důsledky, které smluvní strany takovým projevem zamýšlely,“ konstatoval soudce zpravodaj Jan Musil.

„Navíc nebyl respektován požadavek priority výkladu nezakládajícího neplatnost smlouvy před takovým výkladem, který neplatnost smlouvy zakládá, jsou-li možné oba výklady. Neplatnost smlouvy má být výjimkou, nikoliv zásadou,“ dodal Musil s tím, že věc nyní bude muset opět posoudit pardubický soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám