Hlavní obsah

Matka surově bila své děti, Ústavní soud jí potvrdil podmínku

Právo, Petr Kozelka

Klekni si a opakuj po mně, že jsem tvoje matka, že jsem tě porodila a ty mě musíš poslouchat! Půjdeš do děcáku! Babička je odporná krysa! Tyto a podobné výstupy své matky, navíc často spojené s fyzickými tresty, museli delší dobu snášet její dva synové. Žena za to dostala tříletou podmínku s odkladem na pět let. Verdikt definitivně platí poté, co žena v těchto dnech neuspěla se svou stížností k Ústavnímu soudu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně (ilustrační foto)

Článek

Podle spisu matka své syny fyzicky trestala a surově je bila do různých částí těla.

Jednoho z hochů nejméně dvakrát uchopila za vlasy a tloukla mu hlavou o dlaždičky, jindy jej na tramvajové zastávce povalila na zem a asi šestkrát kopla do horní části těla.

Druhého syna bila pravděpodobně kabelem, prutem či dřevěnou tyčkou do oblasti břicha, hrudníku a zad.

Strachy lezli pod postel

Kromě toho dětem nadávala a ponižovala je, šikanovala je hrozbami, že je pošle do dětského domova, vulgárně titulovala jejich babičku, děti ze strachu před matkou utíkaly a schovávaly se pod postel.

„Dále vedla děti k nepřiměřené hygieně, kdy si opakovaně musely čistit zuby, což následně kontrolovala nebo jim zuby bolestivě přečistila. V důsledku jednání obviněné nezletilí trpěli strachem, opakovanými úlevovými reakcemi, před matkou se skrývali, čímž byl narušen jejich citový i sociální vývoj, přišli také o domácí zázemí a rodičovskou jistotu,“ stojí v rozsudku.

Sousedé nejsou věrohodní, mám s nimi vyhrocené vztahy.
odsouzená

Žena před soudy tvrdila, že se žádného špatného jednání vůči dětem nedopustila, a upozornila, že na děti byla sama, protože jejich otec, cizinec, se na jejich výchově nijak nepodílí.

„Výchova hyperaktivních synů byla komplikovaná, v některých směrech dokonce značně nestandardní, avšak žádné násilí na nich nepáchala a oba kluci prospívali jak ve škole, tak i v mimoškolních aktivitách,“ napsal do stížnosti ženin advokát.

Zlé nakládání potvrdili u soudu nejen děti a jejich babička, ale také sousedé či lékařka. „Sousedé nejsou věrohodní, mám s nimi vyhrocené vztahy,“ odmítla žena jejich svědectví.

„Po návštěvách pracovnic sociálky, které obcházely postupně všechny bydlící v domě, se prudce zhoršily vztahy stěžovatelky s ostatními spolubydlícími, a nakonec musela dokonce opustit byt. V současné době se u ní již začíná projevovat syndrom tzv. štvané zvěře, kdy z obav před úřady nechce sdělit místo skutečného pobytu ani advokátní kanceláři,“ tvrdil ženin advokát.

Matka trpí poruchou osobnosti

Znalci u ženy diagnostikovali smíšenou poruchu osobnosti a osobnostní vadu spočívající v osobnostním svérázu z oblasti paranoidity. Naopak u jednoho ze synů určili posttraumatickou stresovou poruchu a u obou dětí jednoznačně uzavřeli, že byly vystaveny týrání. Děti jsou nyní u své babičky, což matka označila za zásah do svých rodičovských práv.

„Ústavní soud v projednávané věci zásah do stěžovatelčiných ústavně garantovaných základních práv neshledal. Napadená rozhodnutí jsou přesvědčivě odůvodněna, je zřejmé, že se soudy pečlivě zabývaly důkazy pro i proti stěžovatelce,“ nenašel žádný důvod k zásahu senát se soudkyní zpravodajkou Kateřinou Šimáčkovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám