Hlavní obsah

Muž z Českolipska bodl tchýni do krku, dostal za to deset let

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Viníkem tragédie, při které vloni v prosinci v Kravařích na Českolipsku zemřela po bodnutí nožem 66letá žena, je její zeť, dvaapadesátiletý Vladimír Gottfried. Rozhodl o tom v pátek Krajský soud v Liberci. Gottfriedovi, kterému za vraždu hrozilo až 18 let vězení, uložil desetiletý trest do věznice s ostrahou.

Vladimír Gottfried obžalovaný z vraždy tchýně u souduVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

„Je to nešťastný případ, ale nesmíme zapomenout, že obžalovaný zbavil života jiného člověka,“ řekla při zdůvodnění rozsudku soudkyně Eva Drahotová.

Gottfried, který byl v době činu dlouhodobě bez práce a žil hodně neuspořádaný život, se k vraždě nikdy úplně nepřiznal. Tvrdil, že ve chvíli, kdy ženu našel, už měla nůž v krku. Po svém zatčení ale policistům také řekl, že mu „prostě ruplo v bedně“ a že byl „v afektu“. U soudu ale odmítl, že by šlo o přiznání, naopak tvrdil, že policisté na něj vyvíjeli nátlak, aby se přiznal.

Muž žil se zavražděnou v jednom domě jako druh její dcery. Rodina byla hodně uzavřená do sebe, s nikým se moc nestýkala. Policisté po činu našli v domě haldy naneseného komunálního odpadu a sousedé vypověděli, že v domácnosti se často odehrávaly ostré hádky.

Odsouzený: Chtěla se zabít

Gottfried se ještě v pátek před vynesením rozsudku snažil přesvědčit soud, že si jeho tchýně mohla vzít život sama. „V poslední době o tom často mluvila. Říkala, že se radši zabije,“ tvrdil obžalovaný.

Státní zástupce Radim Kadlček tuto teorii ve své závěrečné řeči odmítl. „Ze strany a shora se do krku sama bodnout nemohla. I znalec to označil jako velmi nepravděpodobné,“ odmítl Kadlček. „V životě ženy nic nenasvědčovalo tomu, aby si chtěla sama vzít život,“ dodal.

Vladimír Gottfried se proti rozsudku na místě odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám