Hlavní obsah

Mladiství půjdou za vraždu bezdomovce pro zábavu až na devět let do vězení

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, Aleš Pelikán

Za ubití bezdomovce a napadení dalších z nich poslal ve čtvrtek Krajský soud v Ústí nad Labem dva mladistvé chlapce na devět a osm let do vězení. Podle soudu byla vražda brutální a pro mladíky byly útoky jistým druhem zábavy. Rozsudek zatím není pravomocný, všichni si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Mladiství na Krajském soudu v Ústí nad Labem

Článek

Případ začal soud minulý týden kvůli věku mladistvých projednávat za zavřenými dveřmi. Oba byli souzeni za vraždu, za níž by dospělému hrozil až výjimečný trest. Jelikož ale nejsou plnoletí, hrozilo jim maximálně 10 let vězení.

Mladíci útočili na bezdomovce ve více případech. Dva činy se staly loni v létě, vražda pak v září. Mladíci měli podle soudu přijít do zahradní chatky v ústecké čtvrti Střekov a tam začít kopanci, skákáním a bitím dřevěnými deskami útočit na 45letého opilého muže.

Nejméně jednu dřevěnou desku o něj přerazili a v útoku pokračovali i přes prosby napadeného asi 20 minut. Oběť měla řadu zlomenin, upadla do bezvědomí a zemřela v důsledku otoku mozku a vdechnutí krve a zvratků.

Loni v létě zaútočili mladíci také na opilou ženu spící v garáži. Bili jí dřevěnými částmi křesla. Bezdomovkyně skončila v nemocnici s poraněním hlavy.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Mladiství u ústeckého soudu

Jeden z obžalovaných útočil i na dalšího bezdomovce. S jinými kamarády po něm házel kamení, a nakonec i desetikilogramový kus betonu. Muž se ale kryl za pneumatikou a naštěstí vyvázl bez vážnějšího zranění. Podle soudu si tak dokazovali svou moc, když si vybírali jen opilé bezdomovce, kteří se mohli těžko bránit.

Soud označil jejich chování také za hyenismus nejvyššího kalibru, cynismus a neúctu k lidskému životu. „Pro ně to byl jistý druh zábavy, neměli žádnou náplň volného času,“ řekla předsedkyně senátu Kamila Elsnicová.

Podle soudu by se muž, kdyby nebyl opilý, útočníkům postavil. Měřil totiž 190 centimetrů. „Nikdo nevolal záchranku, při napadání si společně zpívali romskou píseň,“ dodala Elsnicová.

S oběma útočníky byly odmalička problémy, stěží dokončili speciální školu. Podle Elsnicové jeden z nich napadl i učitele. Podle znalců při jejich pobytu na svobodě hrozí riziko pokračování trestné činnosti.

Reklama

Související články

Mladíci vraždili jen tak, pro zábavu

Zřejmě jen tak, pro zábavu, surově ubili loni v Ústí nad Labem dva mladiství chlapci bezdomovce. Jejich případ začal v úterý za zavřenými dveřmi projednávat...

Výběr článků

Načítám