Hlavní obsah

Mladíci vraždili jen tak, pro zábavu

Právo, Aleš Pelikán

Zřejmě jen tak, pro zábavu, surově ubili loni v Ústí nad Labem dva mladiství chlapci bezdomovce. Jejich případ začal v úterý za zavřenými dveřmi projednávat Krajský soud v Ústí nad Labem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případů surového útoku bylo víc, kromě vraždy mají mít na svědomí i ublížení na zdraví a jeden z nich i pokus těžkého ublížení na zdraví. Oba jsou souzeni za vraždu podle nejpřísnějšího odstavce trestního zákoníku, hrozil by jim tedy až výjimečný trest. Jelikož však nejsou plnoletí, mohou čekat maximálně 10 let vězení.

Mladíci útočili na bezdomovce ve více případech. Dva činy se staly loni v létě, vražda pak v září.

Otřesný případ násilí

Podle obžaloby měli chlapci útočit na 45letého muže v zahradní chatce ve čtvrti Střekov desítky minut. Kopali do něj, bili ho, přinesli si i dřevěné desky, které o muže doslova přerazili. V surovém útoku pokračovali i přes prosby napadeného. Oběť měla řadu zlomenin, upadla do bezvědomí a zemřela v důsledku otoku mozku.

Otřesný případ násilí otřásl v Ústí veřejností i zkušenými právníky, například státní zástupce Jan Veselý něco podobného ještě nezažil. „Je to první věc, kterou takto žaluji,“ uvedl.

Mladíci bezdomovce napadali nejspíše jen pro zábavu. „Podle současných důkazů to vypadá spíše na to, že se jednalo o jistý druh zábavy, uvolnění a získání určitého postavení v rámci sociální skupiny,“ dodal Veselý.

Útočil i 10kilovým betonovým kusem

Již loni v létě zaútočili mladíci na ženu spící v garáži. Bili ji dřevěnými částmi křesla. Bezdomovkyně skončila v nemocnici s vážným poraněním hlavy.

Jeden z obžalovaných útočil i na dalšího bezdomovce. S jinými kamarády po něm házel kameny a nakonec i desetikilogramový kus betonu. Muž ale naštěstí vyvázl bez vážnější úhony.

„Já se bohužel nemůžu vyjádřit, protože jde o mladistvé, z tohoto důvodu vám poskytovat informace nemohu,“ uvedl právník jednoho z obžalovaných mladíků Aleš Dostál.

Soudní jednání je naplánováno do pátku. Zatím není jasné, kdy padne rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám