Hlavní obsah

Bývalý elitní policista musí za vydírání na pět let za mříže

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Po šesti letech se ve čtvrtek uzavřel případ vydírání veterináře z Jihlavska. Do kauzy byl zapleten i bývalý elitní policista Martin Foltýn. Trojice obžalovaných uslyšela za celou dobu sedm rozsudků, teprve ten osmý, který vyřkl odvolací Krajský soud v Brně, je ale pravomocný. Podle něj musí jít Foltýn na pět let za mříže, hlavní vyděrač Roman Motičák dostal osm let a Zdeněk Zapletal vyvázl s podmínkou.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martin Foltýn (vpravo) a Roman Motičák před brněnským krajským soudem. Archivní snímek

Článek

Organizátorem vydírání kvůli údajnému dluhu byl podle policie jedenáctkrát trestaný Motičák, který připravil tři vyděračské útoky. Pachatelé nejprve veterináře vylákali do lesa, kde ho spoutali a týrali. Potom dostal on i členové jeho rodiny výhružné dopisy a u jeho domu se objevily nefunkční granáty. Při posledním žhářském útoku už ho chránila policie, která byla vyděračům na stopě. Byl to právě Foltýn, kdo polil dveře veterinářova domu hořlavinou a zapálil je. Následně jej zadržela i s dalšími pachateli zásahová jednotka.

Poškozeného při svém jednání spoutali, dávali mu elektrošoky, vyhrožovali jeho rodině.
soudce

„Obžalovaní jsou jednoznačně usvědčováni, výpověď poškozeného je po celou dobu stejná, pachové stopy ukazují, kdo se nacházel na místě činu, soud měl k dispozici i odposlechy telefonické komunikace,“ konstatoval v odůvodnění soudce Dan Krátký, když senát brněnského krajského soudu odmítl odvolání obžalovaných i státního zástupce.

Ten chtěl přísnější trest pro Foltýna. „Trest není nepřiměřeně nízký ani vysoký. Obžalovaný navíc udělal od doby spáchání činu osobností posun, vystudoval, pracuje v charitě,“ prohlásil soudce.

Padesát vyznamenání 

Obžalovaní musí veterináři a jeho rodině zaplatit milión na odškodném. „Je naprosto namístě, aby uhradili vzniklou nemajetkovou újmu. Poškozeného při svém jednání spoutali, dávali mu elektrošoky, vyhrožovali jeho rodině a nakonec mu zapálili dveře u domu, kdy jen díky včasnému zásahu policie nedošlo k rozšíření požáru,“ upozornil Krátký.

Foltýn po dobu své činnosti u policie nasbíral přes padesát vyznamenání, působil i na misích v cizině, v Libérii dokonce vyzbrojen jen teleskopickým obuškem zabil dva bandity, kteří jej přepadli. Od policie odešel poté, co byl křivě obviněn z podpory nacismu a držení dětského porna.

„V jeho případě jde o ukázkový případ veteránského syndromu. Byl jedním z nejvíce vyznamenaných policistů, byl u toho, když lidé byli zabíjeni, a sám také zabíjel. Po jeho odchodu od policie z důvodu naprosté frustrace klesal dolů, dostal se do kontaktu s Motičákem a do kriminálního prostředí,“ marně soud nabádal ke shovívavosti Foltýnův obhájce Radek Ondruš.

Rozsudek brněnského soudu je pravomocný, obžalovaným zbývá už jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám