Hlavní obsah

Vrchní soud výrazně zvýšil tresty mužům, kteří vydírali zadlužené podnikatele

Právo, Petr Marek
Olomouc

Vrchní soud v Olomouci výrazně zpřísnil tresty třem ze čtyř členů gangu, který vydíral zadlužené podnikatele z Olomoucka. Šéf skupiny Pavel Flek (39) si místo původních 9,5 roku odsedí 13 let. Stejný trest vyfasoval i Tomáš Vajner (40), který letos 28. června u krajského soudu dostal devět let. Jaroslavu Čermákovi (48) zpřísnil soud trest z 6,5 na 11 roků, Pavlu Medveďovi (36) potvrdil 5,5 roku. Jednání provázela přísná bezpečnostní opatření.

Foto: Petr Marek, Právo

U olomouckého vrchního soudu panovala ve středu přísná bezpečnostní opatření.

Článek

Muži zadlužené podnikatele podle obžaloby přepadli, vyhrožovali jim zbraněmi, bili je a nutili k zaplacení dluhů. Mělo se jednat o tři případy.

Že by se skutků účastnili, většinou nepopírali. Své jednání však bagatelizovali a tvrdili, že k žádnému násilí nedošlo. Výpověď poškozených označili za nevěrohodnou. Vrchní soud však jejich obhajobu — stejně jako i krajský soud — neakceptoval.

Vyhověl naopak státnímu zástupci, když třem obžalovaným tresty zvýšil. Zdůvodnil to především jejich „dramatickou” trestní minulostí. Například Flek byl v minulosti odsouzen k dvanáctiletému vězení za jednu z největších poštovních loupeží v zemi. Z jedné z pošt v Olomouci si tehdy lupiči odnesli dvacet miliónů korun.

Někteří z jeho nynějších kompliců mají zase na svém kontě vraždy a vydírání. Navíc trestné činnosti se dopouštěli i poté, co byli z výkonu trestů podmíněně propuštěni.

„Za této situace bylo mimořádné zvýšení trestu zcela na místě,“ vysvětlil soudce Pavel Göth s tím, že obžalovaní se tak ze sazby, která činila 5 až 12 roků, dostali na 10,5 až 16 roků.

Gang vymáhal po podnikatelích milióny

Přepadení se odehrála v průběhu roku 2013 a všechna měla stejný rukopis. První začátkem dubna na Břeclavsku. Skupina tam vyhrožovala podnikateli z Olomoucka, po kterém vymáhali dluh. Přinutili ho, aby s nimi odjel do slovenských Malacek, kde z banky vybral peníze — více než dva milióny korun.

Další, nejzávažnější případ, se stal 30. dubna v Olomouci. Obžalovaní stejného podnikatele a dalšího muže vylákali na schůzku. Tam je spoutali a poté převezli do opuštěného objektu, kde jednoho z nich mučili. Donutili ho svléknout se do naha, kleštěmi ho tahali za genitálie, polili benzínem a dvakrát mu injekční stříkačkou píchli inzulín, aby u něj vyvolali glykemický šok. Nakonec ho přinutili podepsat prázdné papíry a prozradit PIN kódy. Škoda v tomto případě přesáhla jeden milión korun.

Posledního podnikatele přepadli v červenci v Praze, přičemž k tomu použili teleskopické obušky. Muž se jim však ubránil, utekl a muži byli poté zadrženi. Policisté při domovních prohlídkách zajistili tisíce kusů střeliva, zbraně, granáty i funkční protitankový granát.

V případu bylo původně obžalováno sedm lidí. Další muži se zodpovídali pouze za přepadení podnikatele v Praze a byli potrestáni již dříve.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám