Hlavní obsah

Zásah v příspěvkové organizaci kanceláře prezidenta: Kvůli zakázce Lesní správy Lány zadrženi tři lidé

Aktualizováno

Policie zadržela tři lidi kvůli veřejné zakázce Lesní správy Lány, což je organizace, která patří pod prezidentskou kancelář. Zadržené podezírá z manipulací s tendry. Podle informací ČTK je mezi zadrženými ředitel lesní správy Miloš Balák.

Foto: Jaroslav Beneš, ČTK

Budova Lesní správy Lány

Článek

„Dnešního dne zadržel policejní orgán Policie ČR, Odbor závažné hospodářské trestné činnosti v trestní věci dozorované státním zástupcem Vrchního státního zastupitelství v Praze tři osoby v souvislosti s veřejnými zakázkami zadavatele Lesní správa Lány,“ oznámil žalobce Jiří Pražák.

Osoby jsou podle Pražáka podezřelé z trestného činu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a dalších trestných činů. Domovní prohlídky policisté provádějí ve Středočeském kraji a na dalších místech.

Tendr za 60 miliónů

Podle informací deníku Blesk policisté zřejmě uzavřeli dům ředitele Lesní správy. Ráno bylo na místě zhruba 15 policistů, kteří nikoho nepouštějí do objektu. Zdroj deníku dále uvedl, že jde pravděpodobně o tendr na asanaci břehů za 60 miliónů korun.

Sanace se týkala například břehů u vodní nádrže Klíčava, která zásobuje pitnou vodou Kladensko. Obnova břehů by měla pokračovat. Podle údajů v registru smluv byla na začátku května mezi lesní správou a stavebními firmami Syner a Energie podepsána smlouva na zabezpečení svahových deformací v údolí nádrže. Zakázka se týká také zalesnění svahů.

Práce mají vyjít na více než 191 miliónů korun bez DPH a skončit v říjnu 2018. Kladenská firma Energie stavební a Báňská měla na starosti také první etapu revitalizace břehů, která podle údajů z registru měla vyjít na více než 68 milionů korun bez DPH.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zámek v Lánech

„Žádnými podrobnějšími informacemi o postupu policie nedisponuji. Absolutně mi nepřísluší vstupovat komentářem do práce orgánů činných v trestním řízení,” sdělil Novinkám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Lesní správa Lány je příspěvková organizace Kanceláře prezidenta republiky, která obhospodařuje téměř šest hektarů pozemků ve vlastnictví České republiky. Téměř celá obhospodařovaná plocha se nachází v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko a v Lánské oboře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám