Hlavní obsah

Muži za brutální útok na bezdomovce hrozí 12 let. Nic si nepamatuji, řekl obžalovaný

Právo, Petr Marek
Olomouc

Dvanáct let za mřížemi hrozí osmačtyřicetiletému Zdeňku Zahradníkovi za to, že loni v červenci v Olomouci v opilosti zkopal na zemi ležícího bezdomovce. Napadený z brutálního útoku vyvázl jen s oděrkami a pohmožděninami. Útočník je přesto obžalován z pokusu těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví. Případem se v pondělí začal zabývat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný z napadení bezdomovce u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Vše se odehrálo loni 12. července v bezprostřední blízkosti budovy olomouckého vrchního soudu. Zahradník, který je rovněž bezdomovcem, podle obžaloby poškozeného několikrát velkou intenzitou kopl, přičemž útoky směřovaly na krk a hlavu. V jednom případě měl na svoji oběť i dupnout. „Musel si být vědom, s ohledem na způsob a intenzitu útoku, že napadenému může způsobit i těžká zranění,“ konstatovala žalobkyně.

Zahradník, jenž byl už dříve odsouzen za ublížení na zdraví a také výtržnictví, u KS stejně jako v přípravném řízení před policisty využil svého práva a odmítl vypovídat. „Nemohu se k tomu incidentu vyjádřit. Nic si nepamatuji,“ vysvětlil obžalovaný.

Bránil se sprejem

Svědci však jeho jednání jasně popsali a většina z nich ho jako útočníka i identifikovala. „Šla jsem okolo se psem. Jeden muž kopal do druhého, ležícího na zemi. Okřikla jsem ho, ať toho nechá. On však pokračoval. Až po chvíli se obrátil a sápal se na mě přes deštník, pršelo totiž. Pak mě silně udeřil otevřenou dlaní do obličeje. Vzápětí přiběhl nějaký mladík a zpacifikoval ho pepřovým sprejem,“ uvedla svědkyně.

Foto: Petr Marek, Právo

Zdeněk Zahradník (vpravo) u olomouckého krajského soudu.

Podobně konflikt viděl i další svědek. „Když jsem zpozoroval, co se děje, zavolal jsem městské strážníky. Pak jsem na útočníka křičel, ať přestane a ode mě se drží dál, že mám u sebe pepřák. On se přesto přibližoval. Když jsem měl pocit, že už je moc blízko a mohl by mě napadnout, sprej jsem proti němu použil,“ prohlásil muž.

Reklama

Výběr článků

Načítám