Hlavní obsah

Muži za brutální útok na bezdomovce hrozí 12 let. Nic si nepamatuji, řekl obžalovaný

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Dvanáct let za mřížemi hrozí osmačtyřicetiletému Zdeňku Zahradníkovi za to, že loni v červenci v Olomouci v opilosti zkopal na zemi ležícího bezdomovce. Napadený z brutálního útoku vyvázl jen s oděrkami a pohmožděninami. Útočník je přesto obžalován z pokusu těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví. Případem se v pondělí začal zabývat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný z napadení bezdomovce u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Vše se odehrálo loni 12. července v bezprostřední blízkosti budovy olomouckého vrchního soudu. Zahradník, který je rovněž bezdomovcem, podle obžaloby poškozeného několikrát velkou intenzitou kopl, přičemž útoky směřovaly na krk a hlavu. V jednom případě měl na svoji oběť i dupnout. „Musel si být vědom, s ohledem na způsob a intenzitu útoku, že napadenému může způsobit i těžká zranění,“ konstatovala žalobkyně.

Zahradník, jenž byl už dříve odsouzen za ublížení na zdraví a také výtržnictví, u KS stejně jako v přípravném řízení před policisty využil svého práva a odmítl vypovídat. „Nemohu se k tomu incidentu vyjádřit. Nic si nepamatuji,“ vysvětlil obžalovaný.

Bránil se sprejem

Svědci však jeho jednání jasně popsali a většina z nich ho jako útočníka i identifikovala. „Šla jsem okolo se psem. Jeden muž kopal do druhého, ležícího na zemi. Okřikla jsem ho, ať toho nechá. On však pokračoval. Až po chvíli se obrátil a sápal se na mě přes deštník, pršelo totiž. Pak mě silně udeřil otevřenou dlaní do obličeje. Vzápětí přiběhl nějaký mladík a zpacifikoval ho pepřovým sprejem,“ uvedla svědkyně.

Foto: Petr Marek, Právo

Zdeněk Zahradník (vpravo) u olomouckého krajského soudu.

Podobně konflikt viděl i další svědek. „Když jsem zpozoroval, co se děje, zavolal jsem městské strážníky. Pak jsem na útočníka křičel, ať přestane a ode mě se drží dál, že mám u sebe pepřák. On se přesto přibližoval. Když jsem měl pocit, že už je moc blízko a mohl by mě napadnout, sprej jsem proti němu použil,“ prohlásil muž.

Reklama

Výběr článků

Načítám