Hlavní obsah

Bývalý člen URNA: Šrytr se mi pochlubil, že zabili bosse Bělu

Právo, Radim Vaculík

Obžaloba vytáhla u pátečního hlavního líčení v kauze letité vraždy romského šéfa podsvětí Antonína Běly (52) jeden ze zásadních důkazů. Na rozstřílení tohoto muže se podle nich podíleli obvinění Pavel Šrytr (53) a Ján Kaco (52).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eskorta přivádí k soudu Pavla Šrytra

Článek

Tím důkazem je svědectví bývalého kolegy obou obžalovaných mužů z policejního Útvaru rychlého nasazení (URNA) Miloše Paprockého. U středočeského krajského soudu v pátek vypověděl, že se mu Šrytr k vraždě opakovaně přiznal s tím, že za hlavního střelce označil Kaca.

O tom, že by se přepadení v Bělově vile v Úvalech u Prahy z dubna 1996 osobně Šrytr zúčastnil, slyšel Paprocký podle svých slov nejprve od jiného bývalého „urňáka“ zvaného Tříprsťák. Ten byl údajně naštvaný, že ho Šrytr nevzal na akci s sebou, a že „mu nenechal vydělat“.

Někdy na přelomu tisíciletí byl Paprocký spolu se Šrytrem v rámci veteránského klubu bývalých policistů z URNA na výletě na chatě v Kamenici. A tehdy se mu Šrytr údajně poprvé pochlubil, že měl na vraždě osobní podíl on i druhý z nyní obžalovaných mužů, rovněž bývalý člen elitního policejního útvaru Ján Kaco (52).

Jedna rána do hlavy

„Řekl mi (Šrytr) tehdy u táboráku, že si vraždu objednal František Mrázek, a že hlavním střelcem byl Kaco. Sám Šrytr se mi svěřil, že on pana Bělu střelil jednou ranou do hlavy,“ uvedl Paprocký.

Skupina údajně pěti maskovaných pachatelů v dubnu 1996 nejprve spoutala v Bělově bytě dvě ženy a zhruba tříletou holčičku, poté podle obžaloby odcizila peníze a šperky za zhruba dvacet miliónů korun, a když se Běla vracel z nočního flámu, pachatelé ho na zahradě před vilou doslova rozstříleli více než třiceti ranami ze samopalů.

Podle Paprockého svědectví stály za vraždou Běly hned dva různé motivy. Ten Šrytrův byl osobní, protože prý Bělu nenáviděl od doby, kdy ho jako svého bodyguarda vyhodil. A druhý byl finanční, zájem na tom měl prý Mrázek.

Rozešli se ve zlém

Tento kontroverzní podnikatel kdysi s Bělou obchodoval a spolupracoval, ale dostali se do křížku a rozešli ve zlém. O tom, že si pak vraždu romského šéfa podsvětí Mrázek objednal, se spekulovalo od samého počátku již před dvěma desítkami let.

Mrázek to nikdy nepřiznal a už ani nemůže, protože i jeho kdosi v lednu 2006 zastřelil v okamžiku, kdy odcházel ze své kanceláře.

Pro Mrázka přitom po odchodu od Běly pracoval jako ochranka a řidič i Šrytr, ale v době jeho smrti už byl údajně pravou rukou Mrázkova obchodního partnera Tomáše Pitra. V minulosti pro Mrázka i Pitra několik let pracoval i sám svědek Paprocký. Společně s druhým obžalovaným Kacem pracovali zhruba čtyři roky jako ochranka v Jesenici u Prahy, šéfoval jim právě Šrytr.

Ten prý ale Paprockého vyhodil údajně kvůli klepům, že měl intimní vztah se Šrytrovou manželkou, což svědek odmítl. Podle Šytra byl Paprocký především nespolehlivý.

Šrytrovo domnělé přiznání nebylo podle slov Paprockého jen jedním výkřikem u ohně, ale s podílem na vraždě Běly se mu prý svěřoval průběžně během několika let, vždy sám a spontánně. „Neměl si proč vymýšlet,“ míní svědek.

Ukázal mu skrýš?

Šrytr se mu prý navíc někdy v létě 2008 pochlubil místem, kde se pachatelé po vraždě schovávali, aby si zařídili alibi. Podle svědka šlo o nějakou chatu na Slovensku u Dolného Kubína nedaleko bydliště Kaca. Obžalovaný údajně Paprockému sdělil, že museli hned po činu zmizet, než jim prý Mrázek zařídí beztrestnost.

Šrytr i Kaco, kteří vinu na vraždě Běly shodně odmítají, v pátek Paprockého výpověď popřeli jako lživou s tím, že jde o jeho osobní mstu vůči nim. Jejich obhájci připomněli, že byl v minulosti odsouzen na tři roky za omezování osobní svobody, navíc prý až příliš aktivně spolupracoval s policií.

On sám přiznal, že se snažil přemluvit Mrázkovu manželku, aby šla svědčit o tom, co mu kdysi sdělila. Údajně mu řekla, že ví, že si vraždu Běly objednal její manžel.

Řekl mu to Kočka

O tom, že měli střílet na Bělu právě oni dva, v pátek u soudu ale hovořil i utajovaný svědek pod krycím jménem Karel Ospalý. Připustil, že přímo od Šrytra s Kacem nic takového neslyšel, i když je prý osobně znal.

Že byli mezi pachateli přepadení v Úvalech oba obžalovaní a s nimi navíc i zmíněný Tříprsťák, mu prý krátce po Bělově vraždě řekl na pražském Výstavišti Václav Kočka mladší, syn tamního provozovatele Matějské pouti.

Ani ten už ale nebude moci o případu vypovídat, protože ho v říjnu 2008 po hádce v pražském baru Monarch zastřelil hoteliér Bohumír Ďuričko, který si za to dodnes odpykává trest 12,5 roku vězení.

Soud bude dalšími výslechy pokračovat příští pondělí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám