Hlavní obsah

Soud pustil z vazby Šrytra, podezřelého z 21 let staré vraždy romského bosse podsvětí

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský krajský soud rozhodl minulý týden o propuštění Pavla Šrytra (53) z vazby. Muž je přitom obžalován z podílu na 21 let staré vraždě romského bosse podsvětí Antonína Běly (52). Právu to v úterý potvrdila mluvčí soudu Pavlína Bočková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Šrytr přichází k soudu.

Článek

Za mřížemi, kde skončil po zatčení loni v březnu, však Šrytr zatím zůstává, protože proti usnesení soudního senátu vedeného Ivo Zelinkou podalo státní zastupitelství stížnost. Ta má odkladný účinek, tudíž dokud o ní nerozhodne nadřízený Vrchní soud v Praze, nemůže jít obžalovaný na svobodu.

Nesmí vycestovat

„Mohu potvrdit, že dotyčný byl propuštěn z vazby. Ta byla nahrazena přijetím slibu obžalovaného, vyslovením intenzivního dohledu probačního úředníka a uložením zákazu cesty obžalovaného do zahraničí spojeného s odevzdáním cestovního dokladu,“ upřesnila Bočková.

Soud rozhodoval přesně před týdnem v neveřejném zasedání, kde ale chyběla státní zástupkyně, proto o svém verdiktu neinformoval hned po skončení zasedání. Mohl tak učinit až nyní, kdy už byl doručen všem stranám, doplnila mluvčí.

Vloupali se do vily

Šrytra obžaloba viní z toho, že byl jedním z pětice maskovaných mužů, kteří se v polovině dubna 1996 vloupali do vily Antonína Běly v Úvalech u Prahy. Měli prý informace o tom, že kontroverzní podnikatel má ve skrýši v domě schovanou vysokou částku, která tam běžně nebývala.

O úkrytu v domě přitom věděl jen velmi úzký okruh lidí. A právě Šrytr v minulosti pro Bělu pracoval, než se pohádali a podnikatel ho vyhodil.

„Šli si tam pro peníze, spoutali na místě služebnou a ještě jednu ženu, nikoli však manželku Běly, která tehdy byla v nemocnici. No a když se pak objevil samotný Běla, byli srozuměni s tím, že ho zabijí,“ řekl k tomu loni Právu důvěryhodný zdroj seznámený s případem.

Podle zjištění redakce lupiči tehdy našli víc než dvanáct miliónů korun a po návratu Běly jej doslova rozstříleli několika dávkami ze samopalu.

Pár týdnů před lhůtou

Není však jasné, zda je Běla po návratu domů překvapil, a proto musel zemřít, nebo byla jeho smrt od začátku plánovaná.

Podle mínění vyšetřovatelů ze speciálního policejního týmu Tempus a také státního zastupitelství byli mezi pěticí pachatelů Šrytr a také Ján Kaco (52), kteří jsou bývalí kolegové z elitního Útvaru rychlého nasazení (URNA).

Policisté Šrytra s Kacem obvinili loni v březnu, jen pár týdnů před uplynutím dvacetileté promlčecí lhůty. Nyní jim oběma podle trestního zákoníku platného v době vraždy hrozí až patnáct let vězení nebo i výjimečný trest.

Původně byli ve vazbě, nyní v ní zatím ještě zůstává Šrytr, který v minulosti působil jako bodyguard či řidič řady kontroverzních českých podnikatelů. Kromě Běly mezi ně patřil i další později zastřelený kontroverzní podnikatel František Mrázek a později i jeho obchodní partner Tomáš Pitr.

Šrytr stejně jako Kaco jakoukoli vinu odmítají. Oba prý byli v době vraždy Běly spolu na Slovensku. Podle informací Práva však jejich alibi na dobu vraždy údajně nesedí.

Šrytr stejně jako Kaco jakoukoli vinu odmítají. Oba prý byli v době vraždy Běly spolu na Slovensku. Podle informací Práva však jejich alibi na dobu vraždy údajně nesedí. Policii se navíc podařilo získat výpovědi hned několika utajených svědků, mezi nimi i očitou svědkyni, která byla v době činu přímo v Bělově vile v Úvalech u Prahy.

Právě na zahradě před tímto domem maskovaní pachatelé vystřelili na podnikatele celkem 33 ran ze samopalů. Hned dvacetkrát jej zasáhli a jednou přímo do hlavy.

„Pájo, jsi to ty!“

Na vraždě se údajně podílelo až pět lidí. A přestože je policie i díky klíčovému svědectví zmíněné ženy přesvědčená, že Šrytr byl tehdy na místě činu, údajně nebyl tím, kdo střílel.

Dotyčná však prý tohoto obviněného podle zdrojů redakce poznala, a dokonce na něj údajně promluvila jeho přezdívkou „Pájo“.

Detektivové její stěžejní výpověď s označením Šrytra jako jednoho z maskovaných útočníků později opakovaně zaznamenali, jednou dokonce i za přítomnosti soudce.

Žena však následně své svědectví odvolala s tím, že ji k označení Šrytra jako jednoho z vrahů navedl Bělův syn. Schůzku s ním prý domluvili policisté z týmu Tempus, který se zabývá tzv. pomníčky, tedy případy dosud nevyřešených starších vražd a podivných úmrtí. Jejich postup nadále prověřuje generální inspekce bezpečnostních sborů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám