Hlavní obsah

Soud řeší tragický pád mostu ve Vilémově. Stavbaři vinu odmítají

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

Necelé tři roky starý případ zříceného mostu ve Vilémově u Chotěboře, pod nímž zahynuli čtyři lidé, se ve čtvrtek začal projednávat u Okresního soudu v Havlíčkově Brodě. Žalobě čelí deset lidí – stavbyvedoucí zúčastněných firem, stavební dozor, úřednice investora a koordinátoři bezpečnosti práce. Státní zástupkyně Zdeňka Tománková je viní z obecného ohrožení z nedbalosti, za což hrozí tresty od tří do deseti let vězení.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Obžalovaní se svými právníky přicházejí k soudu.

Článek

Tragédie se odehrála 4. září 2014, silniční most určený k demolici se samovolně sesunul a zavalil pět dělníků, kteří pod ním pracovali na výztuži. Štěstí měl jediný z nich, muž, kterému dřevěné bednění zachránilo život, se z těžkých zranění léčil další více než rok. Šestý dělník z party stačil uskočit na poslední chvíli.

Žalobkyně Tománková při čtení obžaloby zdůrazňovala, že obžalovaní jsou vesměs odborně a zpravidla i vysokoškolsky vzdělaní lidé v oboru, kteří měli reagovat zastavením prací a zamezením vstupu do místa, zápisem do stavebního deníku a upozorněním stavebnímu úřadu už 18. srpna během kontrolního dne.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Na snímku jsou obžalovaní Marie Hubková (vlevo) a Martin Vodák (druhý zleva), kteří měli dohlížet na bezpečnost práce.

Jak uvedla, na pravé straně mostu u paty klenby byla vytěžená zemina, zatímco klenba mostu ještě nebyla podepřená. Tento postup podle žalobkyně odporoval projektové dokumentaci, a obžalovaní přesto pod mostem nechali pracovat lidi.

Spis má 2000 stran

Spis má kolem dvou tisíc stran, jen četba obžaloby trvala více než hodinu. Předsedkyně senátu Hana Doubková pak začala s výslechem obžalovaných.

Zřícený most ve Vilémově. Záběry z 5. září 2014Video: Novinky

Už z výslechu stavbyvedoucího firmy Strabag Romana Bednaříka ale začalo být patrné, že se soud bude muset „prokousat“ do praxe ve stavebnictví víc, než jak se z obžaloby zdálo. Žalobkyni Bednařík dokonce vytknul, že staví na větě vytržené z kontextu. Jeho zhruba 40 minut trvajícímu výslechu ostatní obžalovaní a jejich obhájci často mlčky přikyvovali. S obžalobou zásadně nesouhlasí.

Spor o bourání mostu

„Rozhodně se nezačalo s bouráním mostu, dle projektové dokumentace zábradlí a římsy nebyly jeho součástí. Odtěženo bylo zcela v souladu s projektovou dokumentací, a to jen na jedné straně, tedy vlastně jen z 50 procent,“ byla například jedna z upřesňujících poznámek, reagující na větu žalobkyně, že klenba nebyla podepřena před zahájením bourání.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jeden z obžalovaných Zdeněk Drtina z firmy M - Silnice.

Když se soudkyně Doubková stavbyvedoucího zeptala, co vidí on jako možnou příčinu, zmínil, že při zpětném pohledu se jako člověk bez specializace na mosty či statiku domnívá, že projektant měl dokumentaci doplnit o povinnost statického zabezpečení celé konstrukce. Určitou roli podle něj mohlo sehrát také nestandardní rozdělení díla vyplývající z projektu.

Vilémovský most byl jedním ze dvou na rekonstruované silnici z Golčova Jeníkova do Chotěboře, které se v rámci investice Kraje Vysočina tehdy bouraly. Tendr vyhrálo konsorcium firem M – silnice a Strabag, most subdodavatelsky řešila firma Bögl & Krýsl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám