Hlavní obsah

Soudy poslaly Dalíka do vězení podle neplatného zákona, rozhodl Nejvyšší soud

• Aktualizováno
Právo, Jakub Bartosz

Nejvyšší soud (NS) pustil lobbistu Marka Dalíka v polovině dubna z vězení na svobodu kvůli pochybnostem o správném použití trestního zákona v jeho kauze. Podle NS musí odvolací Vrchní soud v Praze znovu ve věci rozhodnout. Odůvodnění rozhodnutí, kterým NS zrušil Dalíkovi čtyřletý trest, představil médiím ve čtvrtek předseda soudu Pavel Šámal poté, kdy se verdikt podařilo doručit zúčastněným stranám kauzy. Do té doby nebylo možné dokument zveřejnit.

Foto: Petr Horník, Právo

Lobbista Marek Dalík u pražského vrchního soudu

Článek

Problém je podle soudu v posouzení případu na základě správného trestního zákona. „Nebyla správně posouzena časová působnost zákonů. Skutek, který byl obviněnému kladen za vinu, se stal v době, kdy platil trestní zákon z roku 1961 účinný do roku 2010,“ dodal Šámal.

Soudy podle něj o skutku rozhodovaly už v době, kdy nabyl účinnosti nový zákon z roku 2009. „Bylo nutné posoudit, podle kterého zákona se má postupovat. Zásadně platí, že se použije podle toho, který je pro obviněného příznivější ve svém celku, tedy ohledně viny i trestu,“ upřesnil Šámal.

Předseda trestního kolegia NS František Púry potvrdil, že soud rozhodl v neveřejném jednání 12. dubna, přičemž předchozí verdikt Vrchního soudu v Praze zrušil a přikázal, aby odvolací soud rozhodl znovu.

NS trestný čin nezpochybňuje

Dalíka zároveň vzhledem ke zrušení trestu pustil z vězení ve Znojmě, kde si odpykával trest. Ve vězení strávil lobbista zhruba sedm měsíců. [celá zpráva]

„Nejvyšší soud dospěl k závěru, že Vrchní soud v Praze neposoudil otázku správně a důsledně a nerespektoval některé zásady trestního zákona,“ řekl Šámal.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS), na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 miliónů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Soud Dalíka nakonec poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit, a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Naopak se neprokázalo, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády. Lobbista vinu popíral.

Púry zdůraznil, že odvolací soud chyboval v posouzení platnosti zákona, samotný trestný čin NS neřešil. "Pokud jde o podstatu trestného činu, tu Nejvyšší soud v rozhodnutí nezpochybňuje," řekl Púry s tím, že Dalík může i dál být odsouzen za pokus o podvod.

Reklama

Výběr článků

Načítám