Hlavní obsah

Zástupkyně farmaceutické firmy falšovala recepty, lékárnám dluží skoro milión

Právo, koc

Škodu téměř jeden milión korun způsobila několika lékárnám na severu Čech 39letá žena, která pracovala jako farmaceutický reprezentant. Náplní její práce bylo propagovat v přidělené oblasti výrobky společnosti distribuující léky, a to jak v lékárnách, tak i v ordinacích lékařů. Podle kriminalistů se při tom dopustila rozsáhlých podvodů.

Článek

Žena si podle policistů koupila prázdné tiskopisy receptů, které vyplňovala osobními údaji pacientů. Tyto údaje získala z originálních receptů vydaných lékaři, kterým nabízela léčiva firmy, pro kterou pracovala.

„Do falzifikátu pak ručně dopsala konkrétní název takzvaných psychofarmak. Takto vyplněný recept opatřila falešnými razítky znějícími na jména dvou lékařů z oboru psychiatrie, která si nechala vyrobit, a poté je předložila ve vybraných lékárnách. Tam jí ‚umazali‘ dluh, který vznikl předchozím zapůjčením léků k prezentaci mezi lékaři,“ přiblížil Právu postup podvodnice policejní mluvčí Daniel Vítek.

Přes 300 receptů

Po splacení dluhů v lékárnách za vyplněné falzifikáty receptů obdržela žena jako protihodnotu různé zboží, třeba krémy na pleť nebo dražší doplňky stravy.

„Takto získané zboží poté sama spotřebovávala, případně prodala a získané peníze použila pro osobní potřebu. Přitom si byla vědoma skutečnosti, že v předmětném období je proti ní vedeno exekuční řízení spojené s nařízenou exekucí a srážkami na plat,“ doplnil Vítek.

Falzifikáty receptů byly pak ze strany lékáren předloženy k proplacení zdravotní pojišťovně. Jednalo se celkem o více než 300 receptů, pojišťovna je ale po zjištění, že se jedná o falzifikáty, odmítla jednotlivým lékárnám proplatit.

„Žena tak dluží třem lékárnám přes 920 tisíc korun,“ upřesnil mluvčí a dodal, že žena již byla obviněna z podvodu, za který jí v případě uznání viny hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám