Hlavní obsah

Na Zlínsku vyráběli falešná marlbora. Stroje jim podle svědka prodal exšéf fotbalové Plzně

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud ve Zlíně v těchto dnech projednává případ jedenácti mužů a pražské společnosti Vltava Holding, kteří se podle obžaloby podíleli na nelegální výrobě cigaret v Lužkovicích na Zlínsku. Případ je zajímavý i tím, že při něm padlo jméno někdejšího plzeňského fotbalového funkcionáře Miroslava Kříže, který už je několik let nezvěstný.

Hlavní líčení se skupinou padělatelů cigaret u Krajského soudu ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Škodu, která měla státu na spotřební dani z tabákových výrobků vzniknout, státní zástupce vyčíslil nejméně na deset miliónů, škodu společnosti Philip Morris asi na 4,3 miliónu korun.

Firmě hrozí až zrušení a obžalovaným až deset let vězení, většina z nich však vinu odmítá.

Podle obžaloby bylo v průmyslovém areálu společnosti Vltava Holding v Lužkovicích nejméně od května do 26. srpna 2012 vyrobeno přinejmenším 1,38 miliónu kusů cigaret neoprávněně označených ochrannou známkou Marlboro, která patří firmě Philip Morris.

Cigarety chtěla skupina podle spisu prodat na černém trhu. Podle celníků šlo o zdařilé padělky. V Lužkovicích policie našla i čtyři tuny nelegálně opatřeného tabáku a 900 kilogramů cigaretového odpadu.

Výrobu měli řídit bratři Lebánkovi

Financování dodávky tabáku a dalšího materiálu zajišťovali podle obžaloby bratři Ladislav a Jan Lebánkovi, známí například vlastnictvím luxusního Lesního hotelu u Lesního hřbitova ve Zlíně. Organizovali i samotnou výrobu v Lužkovicích.

Ladislav Lebánek je podle ČTK předsedou představenstva Vltava Holding, Jan Lebánek byl místopředsedou a nyní je členem představenstva stejné firmy.

„Bratři Lebánkovi doznali, že výrobní linka v Lužkovicích byla, ale výroba šla mimo ně. Přehazují vinu na Romana a Jana Šulyokovi,“ sdělil žalobce Petr Matoušek s tím, že podle obžaloby se Šulyokovi podíleli na distribuci nelegálně vyrobených cigaret. Šulyokovi jsou stíhaní v samostatném řízení.

Na lavici obžalovaných v pondělí stanuli i Jiří Uhřík starší a Jiří Uhřík. Ti údajně zajišťovali dopravu tabáku a dalšího materiálu k výrobě cigaret a jejich distribuci na černý trh v Česku. Další z obžalovaných, Jozef Kajaba měl na základě objednávky Lebánkových zajišťovat dodávky tabáku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Mužům, kteří měli nelegálně vyrábět cigarety, hrozí až desetileté vězení.

Radek Rajnoha pak na pokyn Lebánkových vedl chod nelegální továrny cigaret a ostrahu objektu, staral se o naskladňování a odvoz tabáku, dalšího materiálu a vyrobených cigaret a také obsluhoval výrobní linku. Stroje v areálu pak podle žalobce obsluhovali i Miroslav Drda, Marián Čiliak a Ladislav Zupka.

Obžalovaní jsou stíhaní pro krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, někteří i pro porušení práv k ochranné známce a jiným označením.

Stroj od Kříže

V pondělí u soudu vypovídali svědkové. Zástupce strojírenské firmy potvrdil, že Lebánkům dodal razicí kolečko. Zda na něm byl nápis Marlboro, si ale nevzpomněl.

Zajímavé na případu je, že při něm padlo i jméno někdejšího fotbalového funkcionáře Miroslava Kříže. Právě od něj podle svědka z Plzně jeden ze Šulyoků kupoval v roce 2010 stroj na výrobu cigaret.

Křížovo jméno je spojené s cestou fotbalové Plzně mezi přední české kluby. Kříž byl před Tomášem Paclíkem vlastníkem FC Plzeň a do čtvrtého největšího města v zemi přivedl trenéra Pavla Vrbu nebo hráče Pavla Horvátha, Davida Limberského a další známé fotbalisty.

Coby plzeňský fotbalový šéf se dostal i do čela Českomoravského fotbalového svazu, kde dělal místopředsedu. Zároveň však byl známý svými vysokými dluhy. Od května 2010 je nezvěstný.

Reklama

Související témata:
Marek Čiliak

Výběr článků

Načítám