Hlavní obsah

Slibuji, že nebudu pít, přemlouval Ďuričko soud, aby ho pustil z vězení

Právo, Aleš Honus
Aktualizováno

Svého činu lituji, uvedl v pondělí před Okresním soudem v Karviné Bohumír Ďuričko, odsouzený za vraždu Václava Kočky mladšího na 12,5 roku. Současně slíbil, že by na svobodě nepil alkohol. Soud rozhodoval, zda ho podmínečně propustí z vězení po uplynutí dvou třetin trestu. Soudkyně nakonec projednávání Ďuričkovy žádosti odročila na 13. dubna, kdy by měl být vyhlášen verdikt.

Zmocněnkyně pozůstalé rodiny Kočkových Video: Aleš Honous, Právo

 
Článek

„Přistupuji před tento soud s nadějí, s pokorou a věřím, že trest odnětí svobody mi bude změněn v alternativní formu trestu podmíněného propuštění s dohledem probační a mediační služby,“ řekl Ďuričko. V jednací síni, kde jsou přítomni také pozůstalí po zavražděném, slíbil, že povede řádný život.

Ďuričkova advokátka ve své obsáhlé řeči řekla, že byly splněny všechny podmínky pro jeho podmíněné propuštění. Zdůraznila, že z jeho strany nehrozí opakované spáchání obdobného zločinu. Obhájkyně mimo jiné zopakovala, že svého činu, který byl spáchán v afektu, hluboce lituje a že pozůstalým zaslal odškodné řádově ve statisících korun. Z výkonu trestu navíc posílal dobročinné dary na účty různých institucí i jednotlivců.

„Možnosti resocializace odsouzeného jsou velmi dobré, což je zřejmé z předložených znaleckých posudků,“ řekla obhájkyně.

Zmocněnkyně pozůstalých s propuštěním nesouhlasí

U soudu vypovídal také vězeňský vychovatel. Uvedl, že z Ďurička se postupně stal bezproblémový vězeň. Zpočátku se podle něj nechoval ideálně, neplnil povinnosti a měl nepřiměřené požadavky, postupně se ale jeho postoj změnil. Změna v Ďuričkově chování nastala v roce 2011. „Výkon trestu splnil svůj účel,” řekl vychovatel. Vězeňská komise proto jeho propuštění doporučila.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bohumír Ďuričko

Zmocněnkyně pozůstalé rodiny naopak řekla, že Kočkovi s propuštěním Ďurička zásadně nesouhlasí. Důvodem je příliš krátká doba od spáchání činu i obavy o bezpečnosti nejenom své, ale i celé společnosti. „Účelu trestu zatím nebylo dosaženo,“ řekla Jana Procházková Libíčková. „Lituje jen toho, že musí být ve vězení. Rozhodně nelituje toho, že mi popravil bráchu,“ řekl bratr zavražděného Jan Kočka.

Obžalobu Ďuričko dlouho odmítal, Kočku prý zavraždit nechtěl. Od počátku se hájil tím, že se pouze přiměřeně bránil fyzickému útoku. Impulzem ke střelbě podle rozsudku nebyl pouze samotný útok ze strany Kočky, ale předcházelo jí i provokování a hecování.

Podle řady svědků se například Ďuričko s Václavem Kočkou starším přeli, kdo z nich má u sebe víc peněz. Jeho syn pak prý přišel za Ďuričkem s tím, aby nebyl drzý na jeho otce. Následovala střelba. Podle soudu provokoval zejména hoteliér.

Reklama

Výběr článků

Načítám