Hlavní obsah

Soud poslal Jirounka z Oleo Chemical na 6,5 roku do vězení za úvěrový podvod

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S navýšeným trestem o půl roku odešel ve čtvrtek od Městského soudu v Praze zakladatel petrochemické firmy Oleo Chemical Kamil Jirounek. Ten si již odpykává předchozí pravomocný šestiletý trest kvůli padělané směnce.

Foto: Petr Horník, Právo

Kamil Jirounek u soudu (archivní foto)

Článek

Soudkyně Kateřina Radkovská dřívější trest Jirounkovi zrušila a udělila nový, navýšený o šest měsíců. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Případ se týká úvěru od firmy Ravak na 160 milionů korun z roku 2008. Peníze byly určené do výroby ropných produktů v liberecké provozovně společnosti.

Jirounek podle Radkovské uvedl při sjednávání úvěru nepravdivé informace, zejména ohledně hodnoty pozemků, kterými ručil.

Podnikatel obvinění odmítá, rovněž podle dalšího spoluzakladatele Olea Michala Urbánka je kauza důsledkem obchodních sporů s Ravakem.

Škoda podle soudu nevznikla

Jirounek dostal za tento případ již dříve od Radkovské pětileté vězení, odvolací soud ale verdikt zrušil a vrátil k novému projednání s požadavky na další výslechy svědků a hlavně zadání znaleckého posudku, který měl ohodnotit akcie Olea.

Soudkyně také zmínila, že v případu nevznikla škoda, protože vedení Ravaku dostalo akcie Olea za 120 miliónů korun a další zástavní práva. Hodnota firmy se podle znaleckého posudku pohybovala kolem 600 miliónů korun.

Jirounka se týká také kauza tunelování Olea, ve které byl rovněž uznán vinným. Soud ho ale nepotrestal, jelikož byl potrestán dříve kvůli směnce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám