Hlavní obsah

Šířil vědomě HIV, dostal pět let natvrdo

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Pět let ve věznici s ostrahou by měl strávit devětatřicetiletý Rudolf Martin Novák za to, že v několika případech svým sexuálním partnerům zamlčel, že je HIV pozitivní, a i přesto s nimi měl nechráněný pohlavní styk. Ve všech případech se stýkal s muži, v jednom z případů se dvěma najednou. Zatím nepravomocný rozsudek si Novák vyslechl v úterý u Krajského soudu v Liberci. Obžalovaný vinu popírá.

Muž obžalovaný z šíření HIV přichází k souduVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

„Měl pohlavní styk s muži, které neinformoval o tom, že je HIV pozitivní, a také při těchto stycích nepoužíval kondom, ačkoli byl o tom poučen,“ popsal předseda soudního senátu Martin Omelka.

„Poškozeným mužům, kteří vypovídali proti obžalovanému, soud věří. Neznali se, jejich výpovědi jsou věrohodné a nevěřím v jejich spiknutí,“ dodal soudce.

Novák se podle něj provinil těžkým ublížením na zdraví ve stadiu pokusu a šířením nakažlivé lidské nemoci. Nepodařilo se však prokázat, že by muž někoho virem nakazil. Hrozilo mu pět až dvanáct let.

Všechny partnery jsem informoval, vždy jsem používal kondom.
obžalovaný

Za šíření viru HIV si Novák už jeden trest odpykal. Soud mu v roce 2005 uložil trest 3,5 roku vězení. Tehdy dva roky ohrožoval své známé a nejméně v deseti případech měl s muži pohlavní styk.

Šest případů

Nyní policisté zdokumentovali celkem šest případů, ve kterých se Novák stýkal s muži v soukromých bytech v Praze, na hotelu v Liberci nebo v domě svých rodičů.

V případu už odvolací Vrchní soud v Praze vynesl v roce 2015 pravomocný rozsudek. Podmíněný trest udělený předtím v Liberci tehdy zpřísnil na šest let vězení za šíření nakažlivé nemoci a pokus o těžké ublížení na zdraví. Nejvyšší soud ale verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání do Liberce.

Foto: Michael Polák, Právo

Obžalovaný (vpravo) se před médii skrýval

Tamní soud uznal Nováka vinným ve všech zdokumentovaných případech kromě jednoho. Svědectví muže, kterému Novák údajně ejakuloval do oka, soud neuvěřil. Poškozený byl totiž silně opilý, během soulože usnul a mnoho si nepamatoval.

Žádná sebereflexe

Novák v úterý před vynesením rozsudku prohlásil, že celé obvinění je nesmyslné. „Všechny partnery jsem informoval, vždy jsem používal kondom a nikoho jsem neohrozil,“ prohlásil Novák.

Jeho obhájkyně pro něj požadovala zproštění obžaloby. „Už to, jak je celý případ ostře mediálně sledován, je pro něj trestem,“ prohlásila. „Obžaloba je nepodložená a bez důkazů. Všechno stojí na pochybných svědectvích bývalých přátel,“ zaútočila na obžalobu.

S argumenty ale neuspěla. Soud vyměřil Novákovi pět let ve věznici s ostrahou. „Pod tuto sazbu jsme trest nestanovili také proto, že za celou dobu jsem nezaznamenal žádnou sebereflexi obžalovaného. Naopak jeho otevřenost k nějaké sebereflexi byla postupem času stále nižší,“ dodal soudce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám