Hlavní obsah

Kupoval mitsubishi, ale rozlepila se mu stodolarovka. Skončil ve vazbě

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Falešné dolary v hodnotě více než čtvrt miliónu korun objevila chomutovská policie u cizince z východní Evropy. Padělané stodolarové bankovky použil, když kupoval auto od muže z Klášterce nad Ohří. Další padělky použil obviněný muž ve středních Čechách.

Foto: Policie ČR

Falešná stodolarová bankovka. Ilustrační foto

Článek

Na podivné bankovky upozornil policii muž, kterému se na inzerát na prodej Mitsubishi Pajera V60 ozval 28letý cizinec. Prodejci za vůz zaplatil kromě českých korun také 21 stodolarovkami.

„Jedna bankovka se mu zdála nestandardní, a to z toho důvodu, že se jeden roh bankovky mírně odlepoval. Proto pojal podezření, že by mohla být padělaná," řekl novinářům vedoucí oddělení hospodářské kriminality Petr Molnár a upřesnil, že při prohlídkách pak kriminalisté našli další padělky, a to 8000 dolarů (asi 200 tisíc Kč) a 300 eur (asi 8000 Kč).

Padělky byly podle kriminalistů velmi zdařilé a laik by je odhalil velmi těžko. „Jednalo se o stupeň dvě, tedy velmi zdařilé a nebezpečné padělky," poznamenal Molnár.

Kdo padělky vyrobil?

Obviněný cizinec se podle policie pohyboval po celém Česku. „My jsme zmapovali jeho pohyb za posledních pár měsíců, takže víme, kde se nacházel. Udal ještě čtyři stodolarové bankovky ve středních Čechách," uvedl Molnár.

Kriminalisté teď zjišťují, kdo a kde padělky vyrobil. Zatím nemohou vyloučit ani to, že další jsou v oběhu. Celková škoda byla vyčíslena na čtvrt miliónu korun.

Kromě falešných peněz našli policisté u cizince i více než tři kilogramy marihuany. Muže obvinili z podvodu a padělání a pozměnění peněz. Hrozí mu až osm let vězení. Soud ho poslal do vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám