Hlavní obsah

Věděl o zabetonovaných mrtvolách a zemřel. Vrah neznámý, soud potvrdil zproštění obžaloby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V případu dvou mrtvol zabetonovaných ve stodole potvrdil ve středu Vrchní soud v Praze zprošťující verdikt Josefu Šimkovi a Václavu Štorkovi, kteří byli obžalovaní z vraždy nepohodlného svědka. Pro jejich usvědčení chybí důkazy. Verdikt je pravomocný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Josef Šimek u Městského soudu v Praze (archivní foto)

Článek

Šimek podle obžaloby před šesti lety oslovil svého známého s tím, že od něj potřebuje sehnat pistoli. Měli se sejít v zahrádkářské kolonii na okraji Prahy. Šimek ale měl za sebe poslat Štorka, který podle žalobkyně muže požádal, aby na zkoušku z pistole vystřelil, čímž se mu dostaly na ruku povýstřelové zplodiny.

Štork měl pak tou samou pistolí muže střelit do hlavy a vše naaranžovat tak, aby to vypadalo jako sebevražda. Oba muži před soudem jakoukoliv vinu kategoricky odmítli a soud je pro nedostatek důkazů obžaloby zprostil, především proto, že její hlavní důkaz - výpověď Štorkova spoluvězně - vyhodnotil jako nedůvěryhodnou. Navíc není podle soudu stále jasné, zda šlo o vraždu či sebevraždu.

Obžalovaní se podle žalobkyně muže chtěli zbavit proto, že jim údajně pomáhal se zahlazováním stop po dvou vraždách, jejichž oběti byly nalezeny zabetonované ve stodole ve středočeské Záhornici. Za jednu z nich si Šimek v současnosti odpykává patnáctiletý trest, Štork, který podle rozsudku pomáhal s udržováním vraždy v tajnosti, dostal tříletou podmínku. Oba byli obžalovaní i z druhé vraždy, soud je ale kvůli nedostatku důkazů musel obžaloby zprostit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám