Hlavní obsah

Patnáct let za zabetonovanou mrtvolu, druhá vražda se neprokázala

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Na patnáct let do vězení poslal ve čtvrtek soud Josefa Šimka za vraždu Čechošvýcara, jehož tělo poté zabetonoval ve stodole ve středočeské Záhornici. Jeho komplic Václav Štork si odsedí tři roky. Štork se Šimkem byli obžalováni i z další vraždy, nepodařilo se ale dokázat, že ji spáchali. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Josef Šimek u soudu

Článek

„Orgány činné v trestním řízení byly od počátku v důkazní nouzi,“ povzdechl si v odůvodnění rozsudku předseda senátu Stanislav Králík. Klíčovým důkazem pro usvědčení Šimka z vraždy tak byl záznam z prostorového odposlechu, kde se svěřuje svému synovi.

„My jsme přesvědčeni, že se jedná o zpověď obžalovaného Šimka jeho synovi. Poskytl mu minimum informací. To, co se tam dozvídáme, je, že on usmrtil poškozeného a že se tak stalo v souvislosti s konfliktem s poškozeným,“ prohlásil Králík.

Nyní šedesátiletý Šimek zavraždil před dvanácti lety šestašedesátiletého Čechošvýcara, od kterého se předtím neúspěšně snažil získat pozemky v pražských Holešovicích.

V lednu 2003 ho zastřelil v centru Prahy jednou ranou z pistole do hlavy. Tělo pak nejprve převlékl do čistého oblečení a odvezl do obce Záhornice na Nymbursku, kde jej ve stodole zakopal skoro do dvoumetrové hloubky a zakryl betonovou deskou.

Bratrovi zavražděného má také Šimek podle rozsudku zaplatit 180 tisíc korun jako nemajetkovou újmu.

Druhá vražda neprokázána

Šimek byl původně souzen i za vraždu ženy, jejíž tělo se našlo spolu s tělem Čechošvýcara, soudu se ale nepodařilo prokázat, že ji usmrtil on. Neprokázala se ani vina Václava Štorka (68), který měl Šimkovi podle obžaloby s vraždami pomáhat.

Soud ale Štorka odsoudil na tři roky za nadržování, tedy za umožnění pachateli uniknout trestnímu stíhání, protože Šimkovi radil, jak lživě vypovídat na policii ohledně vraždy muže a jak svést vinu na někoho jiného.

V říjnu 2008 pak Josef Šimek pomohl dalšímu z obžalovaných Richardu Novohradskému (66) zkrátit daň z dovozu pohonných hmot, když údajně sehnal ženu, na kterou coby „bílého koně“ byla převedena Novohradského firma včetně povinnosti zaplatit daně ve výši přes 42 miliónů korun. K zaplacení ale nikdy nedošlo. „Jedná se o klasický model daňové trestné činnosti,“ konstatoval soudce. Novohradský dostal za krácení daní pět let vězení.

Tato žena, figurující jako bílý kůň, byla posléze zavražděna, soudu se ale nepodařilo prokázat, že ji usmrtil někdo z obžalovaných. „Nezbývá než konstatovat, že tato vražda zůstává, co se týče našeho hlavního líčení, vraždou neobjasněnou,“ řekl Králík.

Obžaloba z podvodu

Šimek byl také obžalován spolu se svým bratrem z podvodu, když měli bratra zavražděného Čechošvýcara přesvědčit, aby jim prodal údajně hluboko pod cenou lukrativní holešovické pozemky, které po bratrovi zdědil.

Obžaloba se podle soudu opírala o zavádějící posudek, který ohodnotil pozemky na padesát miliónů korun, bratři jej přitom získali pouze za pět. Podle nově vypracovaného posudku ale tato cena odpovídala hodnotě pozemků. Soud se k tomuto názoru přiklonil a oba bratry zprostil v tomto případu obžaloby.

„Tady o žádné důkazní nouzi nemůže být řeč, tady žádné důkazy neexistují,“ prohlásil Králík. „Úporně se hledal motiv vraždy na poškozeném,“ dodal.

Původně byl se čtveřicí mužů obžalován i syn Josefa Šimka Martin za zpronevěru, jeho případ byl ale vyloučen k samostatnému projednání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám