Hlavní obsah

Soud vyškrtl znalce ze seznamu kvůli zpackanému posudku v případě rumburských vražd

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Lékaři Radek Matlach a Jiří Závodský byli vyškrtnuti ze seznamu znalců. Rozhodl o tom předseda krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl. Důvodem byla podle soudu jejich závažná pochybení při zpracování společného znaleckého posudku v kauze údajných vražd v nemocnici v Rumburku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Soudní znalec Radek Matlach

Článek

Lékaři byli znalci obžaloby v kauze údajných vražd v nemocnici v Rumburku, kdy tvrdili, že pacienti v nemocnici umírali po podání vysoké dávky draslíku. Ze šesti vražd byla obžalovaná bývalá zdravotní sestra Věra Marešová. Jejich závěry vyvrátili další znalci a Marešová byla obžaloby zproštěna.

„Krajský soud jakožto správní orgán má za to, že znalci v daném případě vykonávali svoji znaleckou činnost v rozporu s paragrafem 8 zákona o znalcích a tlumočnících, když ji nevykonávali řádně,“ sdělila Právu mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Spor o draslík

Podle soudu vadný postup znalců a nesprávný závěr posudku vedl k vysoce nežádoucímu závažnému následku. „Spočíval ve vyvolání trestního stíhání konkrétní osoby, jež byla posléze trestním soudem pravomocně zproštěna obžaloby ze spáchání šestinásobné vraždy,“ dodala Trejbalová.

Matlach se Závodským jako autoři posudku uvedli, že za smrtí šesti pacientů stojí podání vysoké dávky draslíku přímo do žíly. To odmítl jak posudek obhajoby, tak i revizní posudek, který nechal soud zpracovat. Podle revizních lékařů se po smrti hodnoty iontů v krvi mění a takovou hodnotu nelze vysvětlit jen jako jednoznačné podání draslíku do žíly, jako to udělal Radek Matlach.

„Je to hrubě chybná interpretace hodnoty draslíku. To, že se mění vnitřní prostředí v době nástupu smrti a po smrti, je obecně známá věc. Na to nemusíte být ani soudní lékař,“ uvedl znalec lékař Martin Dobiáš z Fakultní nemocnice v Olomouci, který s dalšími kolegy zpracovával revizní znalecký posudek.

Špatná pitva

Podle znalců z Olomouce špatně provedli i pitvu. „I to samotné provedení pitvy vybočuje ze standardů. To, co předvedli, označuje nezájem nebo lajdáctví. Nevím, jak bych to hodnotil jinak,“ řekl tehdy Dobiáš.

Soud nakonec bývalou sestru pravomocně zprostil viny. Dospěl k názoru, že se nepodařilo prokázat, že by se skutky vůbec staly, natož že by je spáchala Marešová.

Podle Trejbalové mají oba znalci možnost se do 15 dnů proti rozhodnutí odvolat, případ by pak řešilo ministerstvo spravedlnosti. Matlach již dříve několikrát pochybení popřel, nyní se hodlá odvolat. „To rozhodnutí nemá účinnost, není pravomocné a do doby, než bude pravomocné rozhodnutí, se vyjadřovat nechci. Mám k tomu své důvody. Jsou možné opravné prostředky, kterých samozřejmě využiji,“ řekl ČTK Matlach.

U něj je to v krátké době druhý sporný posudek. V případě Petra Kramného, kterého soud poslal do vězení za vraždu manželky a dcery, zpracoval posudek pro obhajobu a odmítl v něm, že by oběti zemřely v důsledku zásahu elektrickým proudem. Před soudem mluvil o otravě. Stejně jako v případě Věry Marešové i tehdy jeho závěry zcela odmítl revizní znalecký posudek.

Chce čtyři milióny

Vyšetřování podivného úmrtí v Lužické nemocnici v Rumburku začalo v polovině roku 2014. Zemřela tam pacientka ve špatném zdravotním stavu na zástavu srdce, u níž testy odhalily vysokou dávku draslíku, kterou jí prý musel někdo podat. Z vraždy pacientky byla obžalována právě Marešová. Policie nechala prověřit další podezřelá úmrtí v nemocnici a zdravotní sestru poté obvinila z dalších pěti vražd.

Obžaloba u soudu tvrdila, že Marešová úmyslně pacienty zabíjela podáním vysoké dávky draslíku do žíly, aby si ušetřila práci a starost o ně. U soudu se nepodařilo prokázat, zda vůbec pacienti zemřeli po podání draslíku či kvůli jiné příčině, ani to, zda na úmrtí měla Marešová podíl. Soud proto loni Marešovou definitivně osvobodil.

V lednu ministerstvo spravedlnosti informovalo, že Marešová žádá čtyři milióny odškodné za čas strávený ve vazbě, újmu na zdraví i ztížené společenské uplatnění. Lhůta na vyřízení žádosti není zákonem stanovena, nicméně lhůta k vypořádání případného finančního plnění je šest měsíců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám