Hlavní obsah

Jedenáctiletá lyžařka vylétla ze sjezdovky. Vážně zraněnou ji odvezl vrtulník

Právo, mip

Jedenáctiletá dívka v sobotu dopoledne během jízdy na sjezdovce v areálu Dolní Morava na Orlickoústecku vylétla z trati a velmi těžce se zranila.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Dívka po opuštění sjezdovky vlétla mezi vzrostlé stromy a v plné rychlosti do nich narazila. Utrpěla několik velice vážných poranění končetin, trupu i hlavy.

„Na místo jsme dorazili na lyžích, technika se tam nemá šanci dostat. Zjistili jsme, že zraněná je v bezvědomí a svědci nehody už zahájili laickou resuscitaci,“ popsal Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

„Konzultovali jsme její stav s dispečinkem linky 155 a dohodli se s nimi na vyslání vrtulníku Letecké záchranné služby z Hradce Králové,“ uvedl k nehodě Klimeš.

Záchranáři z Horské služby naložili dívku na saně a sjížděli s ní na konec sjezdové trati. Mezitím také z vrtulníku, který nemohl na sjezdovce přistát, vyskočili zdravotníci a v průběhu převozu si zraněnou převzali. Vrtulník pak dosedl na parkovišti, kde dívku naložili a ihned odlétli.

Sjezdovky jsou plné lidí

„Posádce vrtulníku se podařilo během transportu obnovit srdeční aktivitu a dívku poté ve velmi vážném stavu předala na traumacentrum Fakultní nemocnice v Hradci,“ doplnil Ivo Novák, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Všechny sjezdové trati v Jeseníkách v těchto dnech doslova praskají ve švech. Horská služba proto apeluje na to, aby dodržovali bezpečnostní pravidla. „Jde zejména o jízdu ohleduplnou k ostatním a takovou, jakou neriskují podobnou nehodu,“ varoval lyžaře náčelník Klimeš s tím, že důležité je také nepřeceňovat se a jezdit na tratích úměrných schopnostem lyžaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám