Hlavní obsah

Žena z Olomoucka si prodejem padělků značkového zboží přišla na 400 tisíc

– Olomouc
Právo, Miloslav Hradil

Kriminalisté obvinili 25letou ženu z Olomoucka ze spáchání trestných činů porušení práv k ochranné známce a jiným označením a z neoprávněného podnikání. Dopustit se jich měla, když od října 2014 do října 2015 nabízela prostřednictvím internetu a inzerátů k prodeji nejrůznější zboží. Klienti jí za zboží zaplatili přes 400 tisíc korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jednalo se o hračky, oděvní svršky, parfémy, náramky a jiné zboží označené ochrannými známkami značkových společností za výhodné, zhruba třetinové ceny,“ řekla Právu ve čtvrtek policejní mluvčí Irena Urbánková.

Kriminalisté podle ní na případu pracovali více než rok. „Důkladně a pečlivě prověřovali veškeré získané informace a poznatky, spolupracovali také s Celní správou. Ve spolupráci s policisty z jiných územních odborů vyslechli téměř 450 osob z celé České republiky, které byly klienty obviněné a zakoupily od ní nejrůznější zboží za celkovou částku téměř 433 000 korun,“ uvedla mluvčí.

Ochranná známka

Při šetření vyšlo také najevo, že obviněná k provozování této činnosti neměla příslušné oprávnění. „Zástupci jednotlivých poškozených společností ve svých odborných vyjádřeních uvedli, že se nejedná o originální výrobky, ale padělky označené ochrannou známkou příslušných společností,“ konstatovala Urbánková.

Obviněná tak měla uvést do oběhu výrobky označené ochrannou známkou, ačkoliv od žádné z poškozených společností neměla právním úkonem či jiným ujednáním takové oprávnění uděleno. Tímto způsobem mělo být poškozeno více než 20 společností.

„Při domovních prohlídkách v místě tehdejšího bydliště obviněné zajistili kriminalisté věci opatřené ochrannými známkami, které nabízela k prodeji prostřednictvím internetových stránek, jako věci důležité pro trestní řízení. Od některých z klientů se jim také podařilo zajistit věci, které od obviněné zakoupili,“ poznamenala mluvčí.

Mladá žena podle ní uvedla, že zboží nakupovala od neznámé ženy v jednom z měst v České republice. „Tu se přes veškeré vynaložené operativní šetření kriminalistů nepodařilo doposud vypátrat,“ dodala Urbánková. Obviněné hrozí až pět let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám