Hlavní obsah

Práva v Plzni vystudoval za dva měsíce. Odebrání titulu potvrdil soud

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Pražský podnikatel Jan Harangozzo ve středu u Krajského soudu v Plzni neuspěl s žalobou proti Západočeské univerzitě (ZČU), která mu v roce 2011 odebrala magisterský titul. Harangozzo byl jedním z „rychlostudentů” na plzeňské právnické fakultě, pětiletý obor absolvoval za dva měsíce a dva týdny.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Právní zástupce Jana Harangozza Radek Ondruš u soudu

Článek

ZČU své rozhodnutí o zrušení vysokoškolského diplomu opírala o to, že Harangozzo podvodně obešel celé studium.

Právní zástupce Harangozza Radek Ondruš však u soudu argumentoval, že jeho klient studoval na jiné vysoké škole s právním zaměřením a v Plzni složil jen státnice.

Můj klient nabyl právo na vysokoškolský diplom v dobré víře, když mu byly zákonným způsobem uznány zkoušky z předchozího pětiletého studia na Mezinárodním institutu podnikatelství a práva v Praze, obhájil diplomovou práci a složil závěrečnou státní zkoušku.
Harangozzův právník Radek Ondruš

„Můj klient nabyl právo na vysokoškolský diplom v dobré víře, když mu byly zákonným způsobem uznány zkoušky z předchozího pětiletého studia na Mezinárodním institutu podnikatelství a práva v Praze, obhájil diplomovou práci  a složil závěrečnou státní zkoušku,“ prohlásil Ondruš.

Nikde ve studijních spisech se však nepodařilo dohledat, jaké zkoušky a z jaké školy podnikateli bývalý děkan právnické fakulty Milan Kindl uznal. Chybí i Harangozzova diplomová práce.

O studiu jinde se nezmiňoval

Podnikatel původně tvrdil, že chodil na Univerzitu Komenského v Bratislavě, odkud ho ale po dvou letech kvůli nesplnění studijních povinností vyloučili.

S argumentem, že pět let studoval zmiňovaný institut, což je pobočka ukrajinské univerzity, přišel až v roce 2014, kdy se proti rozhodnutí ZČU o odebrání titulu začal bránit soudní cestou. A právě to byl právě jeden z klíčových momentů, proč soud žalobu zamítl.

V průběhu správního řízení žalobce nezmiňoval, že by se pět let věnoval studiu na Mezinárodním institutu podnikatelství a práva. Tuto argumentaci nevyužil ani v odvolání, které podával proti rozhodnutí o odebrání diplomu.
předseda senátu Václav Roučka

„Vycházeli jsme ze skutkového stavu v době, kdy správní orgán rozhodoval. V průběhu správního řízení žalobce nezmiňoval, že by se pět let věnoval studiu na Mezinárodním institutu podnikatelství a práva. Tuto argumentaci nevyužil ani v odvolání, které podával proti rozhodnutí o odebrání diplomu. Správním orgánem zjištěné skutečnosti byly natolik silné, že nemohlo dojít k porušení ochrany práv nabytých v dobré víře, kterého se žalobce domáhá,“ uvedl předseda senátu Václav Roučka.

Aféra s rychlostudenty propukla na plzeňské právnické fakultě na podzim 2009. O diplom přišlo deset absolventů, u kterých bylo naprosto jasné, že titul získali podvodem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám