Hlavní obsah

Soud osvobodil muže viněného z pokusu o uplácení primátora Ostravy

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Okresní soud v Ostravě v pátek vynesl rozsudek v případu údajného pokusu o podplácení ostravského primátora Tomáše Macury (ANO). Bývalého zaměstnance teplárenské společnosti Veolia a zároveň člena odborné komise řešící spolupráci mezi městem a firmou Jiřího Lukeše zprostil obžaloby, podle které měl primátorovi na začátku roku 2015 nabídnout úplatek více než 100 tisíc korun. Podle soudu nebylo prokázáno, že by mělo jít o úplatek v pravém smyslu, a že by tedy šlo o trestný čin.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Primátor Ostravy Tomáš Macura (vlevo) a jeho 1. náměstek Lumír Palyza

Článek

Lukeš a Macura se jako členové komise, která mimo jiné kontroluje správnost výpočtu ceny tepla pro Ostravany, poprvé potkali krátce po komunálních volbách a jmenování nové rady města. Macura se tehdy z pozice své funkce stal členem komise společně se svou náměstkyní Kateřinou Šebestovou (ANO). Podle obžaloby peníze prostřednictvím primátora Lukeš nabídl i jí. Primátor celou záležitost po několika týdnech oznámil policii.

Domnělá korupční nabídka souvisela s neoficiálním vyplácením odměn pro členy komise. Tyto odměny v minulosti firma vyplácela oficiálně, v roce 2010 ale ostravské zastupitelstvo tuto praxi ukončilo. Lukeš ale prý Macurovi řekl, že firma zástupcům města odměny neformálně vyplácela i nadále s tím, že má jít o jakési „přilepšení na dovolenou”.

Lukeš ale tvrdil, že šlo o nedorozumění a že se stal obětí politické hry. „V tomto směru mám absolutně čisté svědomí. Primátorovi jsem žádný úplatek nenabídl. Ani jsem od něho nic nepožadoval,“ řekl u soudu bývalý manažer Velolie (dříve Dalkia), který je již v důchodu.

Lukeš: Může jít o spor mezi ANO a ČSSD

Tvrdil, že v pozadí můžou být špatné vztahy mezi ANO a ČSSD v Ostravě. Ze sociální demokracie v komisi zasedal tehdejší hejtman Miroslav Novák a Macurův náměstek Lumír Palyza, oba ČSSD. „Možná chtěli něco najít na ČSSD. Nic ale nenašli,“ řekl obžalovaný muž.

Když si ho policie po schůzce předvolala a následně po sdělení obvinění, se mu podle něj život obrátil naruby. „Patří to k nejhorším chvílím mého života. Přirovnal bych to jen k okamžiku, kdy mi sdělili, že mám rakovinu,“ řekl u soudu.

Přiznal sice, že primátora skutečně po jednání komise požádal o rozhovor, důvodem ale byla snaha získat jeho záštitu při pořádání jízdy veteránů Moravia Rallye. Na odměňování se prý zeptal sám primátor. „Odpověděl jsem mu, že v minulosti firma oficiálně vyplácela odměny na základě uzavřených smluv,“ řekl Lukeš při policejním výslechu s tím, že se pak primátora jen zeptal, zda by se v tomto mělo pokračovat.

Macura prý nevěděl, co by měl za úplatky dělat

Primátor ale i u soudu na svých slovech trval. „Chápu, že to je v rovině tvrzení proti tvrzení. Ta nabídka mi ale učiněna byla, byl jsem povinen ji oznámit,“ řekl. U soudu při své výpovědi řekl, že Lukešova slova vnímá jako korupční nabídku i s odstupem času.

„Výpověď primátora Macury jsme vyhodnotili jako věrohodnou. Popsaný skutek ale nenaplňuje skutkovou podstatu trestného činu,“ řekla k tomu soudkyně Jitka Kaustová. „Ani samotnému svědkovi nebylo zřejmé, co by měl za ty peníze dělat,“ dodala soudkyně.

Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce si ještě v jednací síni podal odvolání, takže případem se nyní bude muset zabývat Krajský soud v Ostravě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám