Hlavní obsah

Podvod na seniorce překazil ve Zlíně další taxikář

Právo, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Již druhý případ, kdy taxikář zachránil seniorce nastřádané úspory, vyšetřují policisté ve Zlíně. Podvodník ženu telefonem přemluvil, aby mu poslala peníze poštou, a poslal pro ni taxi. Žena se řidiči svěřila, proč a kam jedou, a ten zavolal jejímu synovi. Odhalil tak podvod.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zlínští kriminalisté se zabývají pokusem o podvedení šestaosmdesátileté ženy ze Zlína. Neznámý muž ji chtěl připravit o téměř čtyřicet tisíc korun. Je to už druhý velmi podobný případ, který kriminalisté ve Zlíně šetří. Tentokrát jako trestný čin podvod ve stadiu pokusu s trestní sazbou až pět let odnětí svobody,“ informovala v úterý zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Údajně nachlazený vnuk

Seniorce podle policie zazvonil doma telefon a v něm se ozval údajný vnuk s prosbou o 330 tisíc korun. „Paní bylo divné, že má vnuk jiný hlas, ale uklidnil ji, že je nachlazený. Nezarazilo ji ani to, že chtěl peníze nejprve na dluhy a pak na dárky,“ uvedla mluvčí.

Volající si počínal docela chladně, vypočítavě a cílevědomě. Když mu totiž žena řekla, že doma tolik peněz nemá, poslal ji, ať je přepočítá, že zavolá znovu. „Když skutečně znovu zavolal, sdělila mu, že má doma 37 tisíc korun. Muž jí pak řekl, ať jde na poštu a peníze mu pošle na jeho jméno. Aby akci urychlil, poslal pro ni taxi,“ popsala mluvčí. Ta později upřesnila, že žena vlastně ani nevěděla, kam má peníze poslat.

Podivné souvislosti

Seniorka nakonec skutečně vzala peníze a nasedla do vozidla, které pro ni přijelo. Naštěstí se taxikáři svěřila s tím, kam jede a proč. „Tomu se celý příběh nezdál, poprosil ji o číslo na jejího syna a u toho ověřil, že se jedná o podvod. Ženu si pak převzal její syn a odvezl ji zpět domů,“ uzavřela Kozumplíková.

Pokud po vás rodinný příslušník chce v telefonu peníze, vždy se o pravdivosti přesvědčte zpětným voláním.
Monika Kozumplíková, mluvčí zlínské policie

Podobný případ řešili policisté ve Zlíně již loni na konci listopadu. Tehdy měla žena poslat po taxikáři údajnému bratranci 90 tisíc korun. Taxikář převoz peněžní částky odmítl a zavolal na tísňovou linku 158. [celá zpráva]

Zlínská policie vydala pro seniory varování s poučením, jak se podvodníkům nenaletět.

„Pokud po vás rodinný příslušník chce v telefonu peníze, vždy se o pravdivosti přesvědčte zpětným voláním. Nikdy také nepředávejte peníze cizímu člověku. Nedůvěřujte neznámým lidem a nikoho cizího si nepouštějte domů. Udržujte dobré vztahy se sousedy, mohou vám v případě potřeby pomoci nejrychleji. Nepodepisujte bez porady s rodinou závazné dokumenty o převodu majetku či peněžních půjčkách, neměňte bezhlavě poskytovatele elektřiny, plynu či telefonní operátory,“ shrnula Kozumplíková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám