Hlavní obsah

Hadr, obaly či plachta aneb Nápady pražských řidičů, jak skrýt značky před šmírovacími auty

– Praha
Novinky, ok, jap

Českým řidičům stačilo pár měsíců na to, aby se přizpůsobili novému systému kontroly placených zón v Praze a vymysleli způsob, jak je obcházet. Není to vlastně nic těžkého, stačí kus hadru, lepicí páska či nějaký list, speciální auto s kamerami již nepřečte registrační značku, a systém tak nebude moci zkontrolovat, zda má řidič zaplaceno. Vychytralí šoféři však musejí počítat se sankcemi.

Foto: Novinky

Za stěračem v Praze najdete třeba hadr.

Článek

Zóny s moderními platebními automaty se v Praze začaly zavádět v srpnu, konkrétně v městských částech Prahy 5, 6 a 8. Změnila se tím zavedená praxe lístků za čelním sklem. V nových automatech si totiž řidič zaplatí, naťuká svou registrační značku (RZ) na displeji automatu a je hotovo. Údaje jsou uloženy v systému a žádný lístek není potřeba. Kontrolu pak provádějí nová monitorovací auta s kamerami a skenery na střeše, které zaznamenávají značky zaparkovaných aut.

Foto: Novinky

Nebo černou plachtu

A tady se ukázalo slabé místo systému a rychlá přizpůsobivost řidičů. Podle zjištění redakce se v ulicích začínají objevovat auta s novými nepůvodními prvky na registračních značkách. Jeden vůz zdobí hadr, druhý sáček či papírový obal, další list a jiné auto je pro jistotu zakryté plachtou celé. Neparkují tak ovšem jen hříšníci v zónách s parkovacími automaty, ale častěji také šoféři bez karet v modrých zónách, kde mají vyhrazené parkovaní rezidenti.

Foto: Novinky

Nebo papírový obal

Společnost Eltodo, která provozuje speciální auto, o problému ví a společně se strážníky se ho snaží řešit. „Ano, o takových případech víme. Naši řidiči vozidel monitoringu je evidují. Zjištěné případy jsou předávány městské policii. Postih těchto případů je tedy řešen městskou policií ve správním řízení,“ řekla Novinkám mluvčí společnosti Markéta Cesnaková.

Foto: Novinky

Značka polepená lepící páskou

Až 50 tisíc

Městská policie řešila již několik desítek takových případů. Věnují se jim jak strážníci při výkonu služby nebo i v případě oznámení. „Kdykoli strážníci odhalí úmyslné poškození nebo překrytí RZ, popř. zjistí vozidlo bez jedné nebo obou tabulek RZ stojící na pozemní komunikaci, věc zadokumentují a jako porušení zákona – podezření z deliktu oznamují správnímu orgánu,“ sdělila mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Foto: Novinky

Někteří na parkovací zóny vyzráli i tímto způsobem.

Podle ní se provozovatel takového auta dopouští přestupku podle zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, kde se píše, že „fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že jako provozovatel silničního vozidla provozuje na pozemních komunikacích silniční vozidlo, na němž není způsobem umožňujícím identifikaci vozidla umístěna tabulka s registrační značkou, přidělenou k tomuto vozidlu obecním úřadem obce s rozšířenou působností.“

Foto: Novinky

Ozdobou registrační značky může být i list

Za tento přestupek lze uložit ve správním řízení pokutu do výše 50 tisíc korun. Poněvadž od nahlášení přestupků správnímu orgánu uplynulo maximálně několik týdnů, nepadla ještě žádná pokuta.

Zaplacené parkovné řidič prokáže registrační značkouVideo: Novinky

Reklama

Související články

Parkování vyjde v Praze dráž než ve Vídni

Placených parkovacích zón v Praze přibývá a zavádět je chtějí další městské části. Hodina parkování v nových modrých zónách na Praze 5 a 6 vychází vzhledem ke...

Výběr článků

Načítám