Hlavní obsah

Za sérii loupeží padl v Ostravě výjimečný trest

Právo, hon
Ostrava

Tečku za dvacet let starou sérií několika loupežných přepadení spojených s pokusem o vraždu učinil ve středu Krajský soud v Ostravě. Nyní čtyřiačtyřicetiletého Romana Bedřicha Kaňka poslal na devatenáct let do vězení. Jeho o osm let starší komplic Miloslav Doležel dostal dvanáct let.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaní u soudu

Článek

Manželka hlavního pachatele Romana Kaňková vyvázla s podmínkou za trestný čin podílnictví, protože si za uloupené peníze pořídila dva rodinné domy i zlaté cihličky v hodnotě 1,1 miliónu korun.

Nejzávažnějším skutkem, kterého se skupina dopustila, je přepadení vozidla České pošty v Olomouci z roku 1999. Při loupeži postřelili řidiče vozidla, který sice šťastnou shodou okolností přežil, do konce života ale bude upoután na invalidním vozíku.

Série loupeží přitom začala již v prosinci roku 1994, kdy Kaňka s Doleželem přepadli vozidlo s tržbou soukromé firmy a odnesli si 1,1 miliónu korun. O několik měsíců později se převlékli za pracovníky bezpečnostní agentury a vylákali od zaměstnanců společnosti Coca-Cola 903 tisíc.

Přiznal se po letech

O pět let později přepadli již zmíněný poštovní vůz v Olomouci, z kterého ukradli dva milióny. V červenci 2002 ukradli několik aut od prodejce z Velkého Meziříčí a v dubnu 2005 v Českých Budějovicích přepadli další auto převážející hotovost.

Vyšetřování všech případů kriminalisté po letech odložili. Vrátili se k nim až poté, co se Doležel, který před soudem stojí coby spolupracující obviněný, po letech přiznal. „Byl v minulosti stíhán za něco jiného a doznal se i k této trestné činnosti,“ vysvětlil státní zástupce David Bartoš.

Původně mu byl přiznán statut spolupracujícího obviněného s vidinou nižšího trestu. Soud ale dospěl k názoru, že tento statut mu byl přiznán neoprávněně, protože v daném případě nešlo o organizovanou skupinu, ale pouze o tzv. spolupachatelství. Přesto jeho doznání soud vyhodnotil jako výrazně polehčující okolnost, proto dostal o šest let kratší trest než Kaněk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám