Hlavní obsah

Řemeslníci nabídli seniorovi výměnu okapů. Za nečekanou zakázku zaplatil 85 tisíc

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karvinsko

Neobvyklý případ klempířů, kteří nabídli své služby a pak donutili seniora zaplatit vysokou cenu za práci v rozsahu, s nímž nepočítal, prověřuje karvinská policie. Ta po neseriózních klempířích pátrá a zároveň varuje, aby byli lidé při podobných nabídkách obezřetní.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Událost policistům oznámil jednadevadesátiletý muž z obce na Karvinsku. Vypověděl, že ho doma navštívili čtyři muži, kteří mu sdělili, že si všimli jeho starých okapových svodů, které by potřebovaly výměnu.

„Předem si také ústně dohodli výši odměny za práci. Poté, co pán souhlasil s výměnou dvou svodů, neznámí muži vytáhli žebříky a hned začali s pracemi. Starý muž se vrátil do domu pro peníze,“ uvedla mluvčí policie Zlatuše Viačková.

Když opětovně vyšel před dům, zjistil, že neznámí muži už v rozporu s předchozí dohodou demontovali všechny okapové žlaby, a to včetně svodů. „Jakmile skončili, jeden z nich začal se starým pánem účtovat. Řekl si o 96 tisíc korun, pak nabídl slevu, takže konečná částka byla 85 tisíc,“ uvedla mluvčí.

V bílé dodávce

Starý pán měl velké problémy s platbou, nakonec ale vše uhradil. Podle jeho slov mu muži sice nevyhrožovali, vystupovali ale takovým způsobem, že z nich měl strach.

„Je to jednadevadesátiletý pán, který stál proti čtyřem mužům v produktivním věku,“ podotkla mluvčí. Jednání řemeslníků bylo velmi neseriózní, a proto se rozhodl, že vše oznámí. Policie po ohledání místa konstatovala, že cena byla opravdu značně přemrštěná.

Policie zveřejnila také popis čtyř mužů. Ten, který se zákazníkem vyjednával, byl ve věku kolem 45 let a hovořil češtinou se slovenským nebo maďarským přízvukem. Byl vysoký asi 170 centimetrů a měl tmavé vlasy. Další tři muži byli o něco mladší, kolem třiceti let. Skupina přijela dodávkou bílé barvy.

Policie nabádá k obezřetnosti

Policie upozorňuje na to, že lidé by měli být v případě podobných nabídek obezřetní.

„Tento typ neznámých osob má velmi dobré přesvědčovací schopnosti. Dělají to s vědomím, že u starších budou mít úspěch. A předpokládají, že starší lidé mají peníze doma. Zaměřují se na starší osoby, které většinou nedokážou dlouho odmítat.

Doporučujeme vůbec na takové podobné nabídky nereagovat a nekompromisně je odmítnout. Optimální je cizím lidem neotvírat. V případě, že se cítí být starší člověk ohrožen, bojí se, měl by okamžitě zavolat na tísňovou linku,“ doporučuje mluvčí policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám