Hlavní obsah

Soud poslal podnikatele Zadeha opět do vazby

– Brno • Aktualizováno
Právo, ČTK, jtr

Městský soud v Brně poslal v neděli obžalovaného podnikatele Zadeha opět do vazby, oznámil to jeho mediální konzultant Jan Jetmar. Zadeha už v sobotu policie obvinila, že se měl podílet na ovlivňování svědka. Podnikatel je již obžalovaný z daňových úniků. Na svobodu se dostal díky kauci 150 milionů korun, kterou složil na začátku roku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Shahram Abdullah Zadeh u soudu. Archivní snímek

Článek

Policie Zadeha znovu zadržela v pátek v Praze, po celý den u něj detektivové z hradecké expozitury NCOZ prováděli domovní prohlídku. Ve večerních hodinách ho policisté poté převezli do Brna k výslechu.

"Pan Zadeh byl formálně obviněn, byť je obvinění nesmyslné. V podstatě jde o reakci na trestní oznámení, která podal," řekl k tomu Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Doplnil, že Zadeh je obviněný z podílení se na ovlivňování svědka, o kterém sám od roku 2014 tvrdí, že je nevěrohodný a měl být obviněný v jeho procesu.

Obvinili dalších pět lidí

Z tiskové zprávy policie přitom vyplývá, že kromě Zadeha detektivové zřejmě obvinili dalších 5 lidí, a to pro trestné činy křivého obvinění, účasti na zločinecké skupině a dalších trestných činů.

„Těch se měly tyto osoby dopustit tím způsobem, že měly vytvářet falešné důkazy v podobě nepravdivých výpovědí svědků pro jiné trestní řízení, které je vedeno před Krajským soudem v Brně, s cílem dosažení zproštění obžaloby,“ uvedl v obecné rovině mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Podle něj je pět z obviněných v současné době zadrženo, šestý stíhaný je nyní ve vazbě pro jinou trestnou činnost.

Probíhá zásah policie

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v neděli zasahují na několika místech ČR. Mluvčí centrály Jaroslav Ibehej nepotvrdil ani souvislost dnešní akce NCOZ se Zadehovým případem. "Na několika místech ČR provádíme úkony trestního řízení. Více informací ale zatím poskytovat nebudeme," řekl.

V kauze daňových úniků projednávané u brněnského soudu hrozí Íránci s českým občanstvím Zadehovi a jeho 14 společníkům až 13 let vězení. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka, celková škoda má činit 2,5 miliardy korun.

Za vazbu dal 150 miliónu

Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají.

Aby se podnikatel dostal z vazby, musel složit rekordní kauci 150 miliónů korun. Bezprostředně po jeho propuštění počátkem února po složení této kauce Zadeha zadržela policie kvůli jinému stíhání v Íránu. V policejní cele strávil Zadeh další tři dny.

Podle obžaloby Zadeh v letech 2012 a 2013 přivezl s komplici do Česka stovky miliónů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa a stát šidili na daních pomocí falešných daňových přiznání. K obchodům podle obžaloby využíval takzvané bílé koně a do transakcí bylo zapojeno 65 firem.

Vinu v kauze daňových úniků u soudu už dříve popřeli podnikatelé Petr Moštěk i Daniel Rudzan. Také další čtyři obžalovaní uvedli, že stát na daních nešidili. Někteří obžalovaní tvrdí, že policie manipulovala s fakty ve snaze vytvořit důkazy pro proces. Státní zástupce Aleš Sosík to odmítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám