Hlavní obsah

Motorkář jde za smrt cyklisty k soudu. K nehodě by nedošlo, kdyby nejel rychle

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Soudní dohru bude mít červencová dopravní nehoda, při níž v Hradešicích na Klatovsku srazil 33letý řidič motocyklu Suzuki o 38 let staršího cyklistu, který po převozu do nemocnice zemřel. Přitom k nehodě nemuselo vůbec dojít, kdyby motorkář dodržel povolenou rychlost v obci, stojí v obžalobě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obviněný muž, který ani neměl řidičák, motorku neubrzdil a srazil se s cyklistou, který v té chvíli přejížděl silnici na přechodu pro chodce. Podle znalců jel motorkář rychlostí přes 70 km/h.

„Pokud by při spatření cyklisty reagoval alespoň snížením rychlosti na povolenou padesátku, poškozený by vozovku stačil přejet a ke střetu by nedošlo,“ uvedla šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová.

Upozornila ale na to, že na vzniku nehody měl podstatný podíl cyklista, a to přejížděním silnice, přičemž motocyklistovi nedal přednost.

„Ale za druhotnou příčinu následku nehody lze považovat nezanedbatelné překročení povolené rychlosti v obci,“ vysvětlila Vítovcová s tím, že je nutno vzít také v úvahu, že obžalovaný v době nehody nebyl držitelem řidičského oprávnění.

Motorkáři hrozí za usmrcení z nedbalosti až tři roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám