Hlavní obsah

Krajský soud začal řešit kauzu brutálně zmláceného bezdomovce v Šumperku

Právo, Petr Marek
Olomouc

Kauzu dvacetiletého Petra Křupky, který loni koncem roku v Šumperku brutálně zmlátil bezdomovce, začal ve středu řešit senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě. Mladíkovi, který byl měsíc předtím pravomocně odsouzen za napadení jiného člověka, nyní hrozí za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví až dvanáct let za mřížemi.

Petr Křupka u krajského soudu za zmlácení bezdomovceVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Vše se mělo podle obžaloby odehrát loni 12. listopadu kolem půl třetí ráno v parku u kulturního domu a v Jeremenkově ulici. Křupka nešťastníka napadl opakovaně. Nejprve údery do obličeje. Později, když už ležel na zemi, do něj kopal. Pak ho nechal zraněného na místě ležet a odešel.

„Způsobil mu tak mnohačetná poranění, mimo jiné krevní výron pod tvrdou plenu mozkovou a sériové zlomeniny žeber. Poškozený byl v důsledku toho hospitalizován zhruba čtrnáct dnů v šumperské nemocnici a poté několik týdnů ležel v léčebně v Červené Vodě,“ uvedla státní zástupkyně Alice Ondrášková.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Křupka u olomouckého krajského soudu

Obžalovaný se k činu doznal. „Je to všechno pravda. Byl jsem opilý, pod vlivem marihuany a pervitinu. Lituji toho a poškozenému se omlouvám. Zároveň žádám mírnější trest. Tvrdší bych psychicky nezvládl, jsem mladý a už nyní si odpykávám trest v délce 41 měsíců. Až se vrátím z vězení, alkohol pít nebudu, drogy požívat také ne. Závislý nejsem, ale chci podstoupit léčbu,“ vypověděl u KS Křupka.

Poškozený: Útočník si ze mě udělal kopací míč

Poškozený, který u KS vystupoval také jako svědek, své napadení vnímal tak, že „byl ve špatnou chvíli na nesprávném místě“. „Útočníka neznám. Do té doby jsem ho nikdy neviděl. Seděl jsem v parku na lavičce, četl si časopis a popíjel víno. Chtěl cigaretu, ale já nekouřím,” řekl.

Doplnil, že mu obžalovaný řekl, že urazil jeho dívku a pak ho udeřil čelem. „Spadl jsem na zem a on si ze mě udělal kopací míč. Dva měsíce předtím prý kopal do nějakého dědečka. Také skončil na ARO. Nevím, zda ho to baví, nebo se tím živí,“ uvedl poškozený, jenž se ke KS dostavil opilý.

„Potřeboval bych mercedes,“ soukal ze sebe poté, co se ho předseda senátu dotázal, zda bude požadovat nějakou náhradu škody. Nakonec chtěl deset tisíc korun. „Dlouho tady nevydržím, mám absťák, spěchám na pivo,“ vykládal také soudu. Výpověď ale nakonec „úspěšně“ zvládl.

Případem se KS bude znovu zabývat 21. prosince, kdy by mohl být vynesen i rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám